„Денят започва с култура представя в специален формат културните политики

...
„Денят започва с култура представя в специален формат културните политики
Коментари Харесай

Телевизионният проект „Европа на скорост култура“- от днес по БНТ1

„ Денят стартира с просвета " показва в специфичен формат културните политики на страните-членки на Европейски Съюз

В навечерието на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, от през днешния ден „ Денят стартира с просвета " стартира представянето на културните политики и културното завещание на всяка страна-членка на Европейския съюз. Зрителите ще имат неповторимата опция да се срещнат с другите законодателни практики, да получат информация за настоящите културни събития и да видят значими спектакли, изложения и актьори от европейския културен плакат. Българска национална телевизия ще притегли и феновете в най-новия си план, които могат да споделят видеоматериали и фотоси от културните събития, които се посетили, на Facebook страницата на предаването („ Денят стартира с просвета - културен слот, БНТ1).

На фокус в първото издание на специфичния модул „ Европа на скорост просвета " бе Англия. При старта на плана, тактиките и самодейностите в региона на културата бяха дискутирани с посланика на Англия у нас Н.Пр. Ема Хопкинс, ръководителя на Представителството на Европейска комисия в София Огнян Златев и програмния шеф на БНТ1 Севда Шишманова.

„ В миг, в който европейските политици разделят Европа на две скорости, ние желаеме да покажем, че в Европа има една скорост, която сплотява всички и това е културата. Инициативата на БНТ1 ще даде нужната информация на българските създатели за законодателната основа и културни практики във всички 28 страни от Европейски Съюз. Това ще разкрие нов капацитет за тях при осъществяване на взаимни планове. Искаме феновете да бъдат наши съавтори и да споделят усещанията си от културните събития в Европа посредством фотоси и видеа на нашата интерактивна платформа - по този начин дружно ще очертаем културния плакат на Стария континент. Един от тях ще бъде отличен и ще получи за премия опцията да посети някое от значимите европейски събития " - разгласи Севда Шишманова.

Посланикът на Англия в София - Н.Пр. Ема Хопкинс съобщи, че е значимо медиите да поддържат културата. Тя отличи ролята на Би Би Си като социална телевизия в Обединеното кралство, която поддържа културното разнообразие посредством палитра от качествени продукции. „ Финансирането на културата във Англия се реализира както посредством държававни средства, по този начин и с частни инвестииции, за които има данъчни облекчения. Приходите от креативната промишленост в държавната хазна на Англия е 7 милиарда паунда на година " - сподели още Н.Пр. Ема Хопкинс.

„ Чудесно е, че Българска национална телевизия се е заела с това начинание. В подтекста на идното председателство, ние имаме шанса да представим българската просвета както пред Европа, по този начин и пред света. Така ще създадем забележим българския принос в европейската цивилизация. Чрез културата можем и да повишим националното си самочувствие " - добави Огнян Златев.

Специалният формат на „ Денят стартира с просвета " показа атрактивни събития от културния плакат на Англия, които българите също могат да посетят - блестящият театър „ Приключенията на Алиса в страната на чудесата " на Кралската опера, представлението „ Ничия земя " по Харолд Пинтър, което събира на една сцена двама от най-забележителните английски артисти - сър Иън Маккелън и сър Патрик Стюърт, както и изложбите „ Душа на нацията " в галерията за съвременно изкуство „ Тейт " в Лондон и „ Опера: пристрастеност, власт и политика " в новото авангардно пространство на изложба „ Виктория и Албърт ". Акцент бе подложен и върху работата на най-младия български културен институт в чужбина - този в Лондон, който бе открит през 2011 година.

Всеки четвъртък феновете на БНТ1 ще се срещат с културните практики на страните от общото европейско семейство. Директорът на „ Обсерватория по стопанска система и просвета " Диана Андреева ще добавя информацията с съответни данни и разбор за държавните цели и икономическият принос на културния бранш.

Следващата страна, която ще бъде показана с нейните достижения и начинания, е Белгия.

Първото издание на специфичния формат „ Европа на скорост просвета " може да видите тук:
https://www.bnt.bg/bg/a/evropa-na-skorost-kultura-12102017 Гледайте „ Денят стартира с просвета " всеки работен ден от 9:15 до 11:00 часа по БНТ1!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР