Денят за чист въздух се отбеляза за първи път и

...
Денят за чист въздух се отбеляза за първи път и
Коментари Харесай

За първи път София се включи в инициатива без автомобили за по-чист въздух

Денят за чист въздух се означи за първи път и у нас. Призивът беше да оставим колите у дома и да отидем на работа по пешком или с градския превоз. Освен кметът на София Йорданка Фандъкова и чиновниците на общината не използваха нито персонални, нито служебни коли. Облекчен трафик обаче не можа да се усети и столицата през днешния ден мъчно поемаше трафика.

Денят за по-чист въздух в София стартира с нормалните километрични тапи, а замърсен въздух имаше в Дружба, Подуяне и Западен парк. Служителите на общината дисциплинирано съблюдаваха апела и пристигнаха пешком или с градски превоз.
Веска Георгиева, шеф на Столичния инспекторат: -Днес по какъв начин дойдохте на работа? -Пеша несъмнено, виждате!

Нина Маркова, дирекция " Околна среда " Следствен отдел към окръжна прокуратура: Пеша пристигнах.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Аз персонално дойдох с градския превоз.
Една от най-бързо разрастващите се софтуерни компании в България също се включи в самодейността. Всички 600 чиновници пристигнаха на работа без кола. За доказателство трябваше да си създадат селфи.
Пламен Цеков, изпълнителен шеф на ИТ компания: Тази самодейност беше припозната и в не малко компании от българската аутсорсинг асоциация, защото желаеме да дадем верния образец. Аз персонално не рядко, когато имам работа в центъра на града, употребявам метрото.
Въведеният предходната година " Зелен безвъзмезден билет " имаше триумф и беше действителна мярка за по-чист въздух. Той обаче се пуска единствено в случай че фините прахови частици в атмосферата са три пъти над нормата.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Има доста ясно написани условия, те бяха дискутирани и признати от общинския съвет, преди този момент има и други ограничения, които са планувани, напълно, програмата ни е подкрепена от ограниченията в другите европейски градове. Знаете над 100 ограничения, към 20 от тях са тези незабавни ограничения, които приехме.
Йорданка Фандъкова сподели още, че занапред се чакат сериозните превишения поради печките. 55 000 са семействата в София, които се отопляват на твърдо гориво. Затова и една от ограниченията на общината е финансиране на семейства, които желаят да подменят отоплителните си уреди.

В Деня за по-чист въздух участваха и над 100 учебни заведения. В двора на 38-мо " Васил Априлов " децата засадиха няколко чинара.
 Ден без коли за по-чист въздух в София Ден без коли за по-чист въздух в София
Днес е ден за по-чист въздух в София.Целта е хората да осъзнаят, че всички сме част от смяната към по чиста среда за живот. Общинските чиновници не...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР