Денят води началото си от Световната конференция по въпросите на

...
Денят води началото си от Световната конференция по въпросите на
Коментари Харесай

На този ден: Отбелязваме Международния ден на детето

Денят води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се организира през 1925 година в Женева (Швейцария).

В България 1 юни стартира да се чества като формален празник след декрет на цар Борис III през 1927 година. Той наредил Денят на детето да се чества на втората неделя след празника Великден. През онази година датата на празника се паднала 8-ми май. Специален комитет отговарял за празнуването на деня на детето по това време. Неин ръководител е била княгиня Евдокия, сестра на цар Борис III и щерка на цар Фердинанд I. Когато цар Борис III се оженил за кралица Йоана, тя станала патрон на този Ден на детето, а след рождението на нейното дете – княгиня Мария-Луиза Сакскобургготска – за празника на детето били издадени специфични марки с образа на дребната княгиня. През 1949 година 1-ви юни бил разгласен за интернационалния ден за отбрана на децата, като още през идната 1950 година той към този момент се чествал в 51 страни по света.

На 14 декември 1954 година Организация на обединените нации и ЮНЕСКО афишират 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата, обаче, не е навсякъде възприета, защото огромното болшинство от страните в света избират да запазят традициите си в честването на празника и той си остава на 1 юни.

През 1876г. е погубен българският стихотворец и бунтовник Христо Ботев. В подножието на връх Вола във Врачанската планина, след стълкновение с елементи на османската войска Ботев е прострелян смъртоносно. Традиционно неговата памет и на починалите за свободата на България се уважава на 2 юни. Днес е ден на град Враца и се организира обичайна заря-проверка в памет на Ботев и починалите за свободата.

През 1913г. се случва едно от най-силните трусове в България . Земетресението в Търновско нанася тежки провали на Велико Търново, Горна Оряховица и цялата област. Няма прецизен брой на жертвите, само че те са най-малко 50, а вредите са с цел да над 12 млн. лв. доста хора остават без заслон.

През 1942г. на гарнизонното стрелбище в София е екзекутиран българският военачалник Владимир Заимов . Участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата международна война. По време на Втората международна война е срещу присъединяване на България в Тристранния пакт. Поставя се в услуга на Главното разследващо ръководство на Генералния щаб на Червената войска. Произведен е във военно звание генерал-майор. Арестуван е за шпионаж в интерес на Съюз на съветските социалистически републики на 22 март 1942г. Осъден е на гибел и екзекутиран на 1 юни.


Владимир Заимов

През 1980г. стартира да излъчва малкия екран CNN . До ден сегашен тя е една от най-големите осведомителни малките екрани в света.

През 1996г. за първи път опозицията в България организира първите в Европа предварителни избори за установяване на общ претендент за президент. Действащият президент доктор Желю Желев, подсилен от Движение за права и свободи, Български земеделски народен съюз и Директива за птиците, е отстранен от претендента на Съюз на демократичните сили Петър Стоянов. Стоянов след това печели изборите против Иван Маразов и е президент до 2002г.

През 2000г. стартира излъчването на българския ефирен канал bTV. Той става и един от най-гледаните в България и е в топ три на най-гледаните малките екрани дружно с Нова телевизия и Българската национална телевизия.

Родена е актрисата Мерилин Монро , считана за първия огромен сексимвол.

Рожден ден честват американският артист Морган Фрийман , българският естраден артист Георги Станчев, белгийската тенисистка Жюстин Енен - носителка на седем трофеи от Големия шлем.

През 2008г. на днешната дата умира огромния френски фешън дизайнер Ив Сен Лоран .

 Мерилин Монро
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР