Денят петък 13-и често се свързва с лош късмет. Още

...
Денят петък 13-и често се свързва с лош късмет. Още
Коментари Харесай

7 години нещастие или защо петък 13 всява страх?

Денят петък 13-и постоянно се свързва с неприятен шанс. Още от епохи на този ден милиони суеверни хора заобикалят срещата с черни котки, пътуванията, счупването на огледало или даже да посетят коафьор.

Според поверията на този ден е значимо да не се отваря чадър на закрито, тъй като шансът ще избяга. Също по този начин не би трябвало да се минава и под стълба, подпряна на стената.

Фаталността на това число е толкоз мощна, че всички си спомняме какъв брой пъти сме оставали озадачени, че някои небостъргачи нямат 13-и етаж, доста летища пропущат 13-ата писта, а значително хотели са без 13-и етаж.

Страхът от петък 13-и е наименуван paraskevidekatriaphobia (съчетание от думите петък 13 и боязън на гръцки) - параскаведекатриафобия, а страхът от цифрата 13 е прочут като трискаидекафобия. Президентът Франклин Рузвелт не е пътувал в петък 13-и, нито е давал вечери за 13 души. Наполеон също са страдал от мъчителен боязън от това число.

Но от кое място идва този боязън?

Съществуват няколко хипотези за неприятната популярност на петък 13.

Според Скандинавската митология,богът на злото и огъня Локи, нахълтал натрапен на празненството като 13-и посетител и подло умъртвил със стрела от имел бога на насладата Балдер.

На 13 октомври 1307 година по разпореждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват задържани Жак дьо Моле (Великият Магистър на Ордена на тамплиерите) и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те създали признания по обвиняванията в разкол, содомия и всевъзможни други закононарушения. Стотици били изгорени на клада, а други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък 13-и е считан за неприятен и трагичен ден от почитателите на тамплиерите.

В античен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ият в групата е самият демон.

Според нумеролозите цифрата 13 " страда “ поради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус.

В картите Таро 13-ата е картата на гибелта.

Проблемът не е денят, а цифрата?

В испаноговорещите страни и Италия за ден с неприятен шанс се смята вторник, вместо петък 13-и (в Италия още и петък 17-и). Гърците, също са смятали вторник (и изключително 13-и) за некъсметлийски ден. Вторник е считан за ден следен от Арес (Марс) – богът на войната. Превземането на Константинопол от войските на османската империя става във вторник, 29 май.

Но съгласно езичниците 13 е щастливо число, съответстващо на броя на пълнолунията за една година.

Така че през днешния ден бъдете смели и имайте поради, че Църквата не харесва суеверия.

А и не забравяйте, че ще има още един съдбовен петък през 2023 година, който е чак през октомври.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР