Денят очаквано мина под знака на изтеклите масиви с лични

...
Денят очаквано мина под знака на изтеклите масиви с лични
Коментари Харесай

Вечерни новини: Какво разбрахме за теча на данни от НАП, вето за фирмените дарения за партии

Денят предстоящо мина под знака на изтеклите масиви с персонални данни от Национална агенция за приходите, само че отвън това бе кондензиран и с други значими решения: президентът наложи несъгласие на фирмените дарения за партиите, омбудсманът сезира Конституционния съд за възбраната на дивото къмпингуване, а ръководещите сполучливо следват проекта да анулират машинното гласоподаване за локалните и парламентарни избори макар рецензиите на опозицията. Предложението мина на първо четене.

Малко по-късно през днешния ден пък следва евродепутатите да решат дали да одобрят Урсула фон дер Лайен за ръководител на Еврокомисията, което е и централното събитие за Европа. Въпреки че усещането от целодневните диспути е, че тя си е осигурила нужната поддръжка, въпреки всичко не са изключени изненади.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък А гръцките медиите предизвестяват, че на следващия ден и вдругиден се чакат стихии и градушки в северната част на страната, както и в Егейско, и в Йонийско море - все известни и измежду българските туристи дестинации.

НАЙ-ВАЖНОТО

Какво научихме за теча на данните от Национална агенция за приходите

Няколко неща станаха ясни за масирания теч на данни от Национална агенция за приходите след срещата на Съвета за сигурност към Министерския съвет във вторник.

- Файловете с персонални данни и данъчно-осигурителна информация на милиони жители и компании са достоверни и съставляват към 3% от базите данни на организацията.
- Достъпът до сървър на организацията е станал през е-услугата за възобновяване на Данък добавена стойност от покупко-продажби в чужбина (VATrefund).
- Пробивът е от преди месец.
- Атаката е осъществена отвън територията на България, само че с изключение на регистрацията на имейла на хакерите няма друго доказателство за " съветска " връзка.
- Междувременно медии получиха втори мейл от лицето, претендиращо да е създател на офанзивата. В него се споделя, че е руснак, женен за българка. Твърди, че системата е уязвима от 11 години и че данни са хаквани и през 2012 г, само че никой не схванал. И слага ултиматум, че ще пусне информацията за свободно събаряне през български и съветски торенттракери, в случай че " глупавите ви правораздавателни органи " опитат да прикрият тази истина.

Засега версиите за теча са напълно спекулативни и варират от офанзива с съветски генезис поради пазаруването на F-16 до универсалното " димка за прикриване на нещо друго ". Но казусът самичък по себе си е доста сериозен и ясно демонстрира стряскаща уязвимост в киберсигурността и надлежно в потенциала на страната да противодейства на офанзиви. Това е мощно обезпокоително, поради че електронизацията на ръководството на страната е неизбежна и цифровата информация към този момент е и ще става още по-ключова за действието за всяка една система. Иначе в обществените медии, несъмнено, не липсва и комизъм по тематиката - от смешки в жанр " Считано от през днешния ден, електронните услуги на Национална агенция за приходите са налични на nap.ru " до колажи с финансовия министър и надпис: " Майната им на данните, значимото е да сме здрави! "

БОНУС Пожарна охрана ТЕМАТА

" Информацията, която е изтекла всъщност – съществува. Т.е. тя е добита чрез обявление от страна на лицата "

Финансовият министър Горанов на въпрос дали изтеклите данни от Национална агенция за приходите са достоверни

Президентът наложи несъгласие на безлимитните дарения от бизнеса за партиите

Румен Радев върна за ново гласоподаване измененията, с които се позволи на партиите да получават безлимитни дарения от компании. Според президента това е заплаха за демокрацията, тъй като има предпоставки даренията да се насочват предпочитано към партиите във властта, тъй като те разпределят публичните поръчки и концесиите. Останалите, и изключително дребните партии, ще бъдат изтласкани в периферията. Освен че основава " изобилна хранителна среда за корупция ", това ще измести и отговорността на партиите и претендентите - не пред жителите, а пред своите донори, счита Радев. Той обаче не наложи несъгласие на намаляването на партийната дотация от 11 на 1 лева

Народното събрание има две седмици преди ваканцията, с цел да отхвърли ветото. Въвеждането на спонсорството от компании за партиите стана по предложение на Движение за права и свободи, подкрепено от ръководещите, тъй че отхвърлянето на ветото не би трябвало да е проблем, макар че от Вътрешна македонска революционна организация оповестиха, че ще поддържат ветото. Мотивите на президента обаче са съответстващи и пренебрегването им този път може да има мощен отрицателен резултат върху цялата партийна система.

Санкциите на Европейски Съюз няма да спрат Турция да сондира за газ край Кипър

[Reuters]
Турция съобщи, че няма да се откаже от сондажите за газ край Кипър макар глобите от Европейски Съюз, оповестени в понеделник вечер. Санкциите са относително алегорични и включват орязване на предприсъединителни фондове за Турция, заледяване на капиталовата активност на Европейска инвестиционна банка в страната, прекъсване на диалозите на високо равнище в редица сфери и други Конфликтът е поради разполагането на два турски кораба за сондажи в икономическата зона на Кипър без единодушието на Никозия. Анкара претендира, че огромна част от водите към Острова попадат в изключителна икономическа зона на така наречен Севернокипърска турска република, където са и корабите й. Последната е приета обаче само от Турция. Тя упреква блока, че е " преднамерен и привързан " по въпроса за Кипър.

Така Турция попада в невиждана обстановка да бъде по едно и също време глобена и от Европейски Съюз, и от Съединени американски щати. До края на седмицата се чака Вашингтон да разгласи ограничения против Анкара поради закупуването на съветски зенитни ракети С-400. Двойният напън може да докара до стопански проблеми за Турция и обезценяване на валутата.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Финансовите министри на Г-7 отново ще разискват налога върху софтуерните компании

Разговорите за въвеждането на налог върху софтуерните компании ще бъде в центъра на срещата на финансовите министри от страните от Г-7 в Париж в сряда и четвъртък. Те ще обсъдят по-справедливо данъчно облагане като част от по-широките проекти на водачите на най-развитите страни в света за справяне с възходящото неравноправие.

Франция и Англия към този момент дадоха ход на процеса предходната седмица, когато пристъпиха към проектите за въвеждане на налози върху продажбите за софтуерните колоси, които ще обиден най-вече американски компании.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Рим към този момент е пред санитарна рецесия поради проблемите с боклука

[Reuters]
Рим изнемогва под тонове изоставени боклуци. Повтарящото се злополучие за Вечния град това лято доближи такова ниво, че лекарската гилдия би " хигиенична паника ", която има риск да се трансформира в " санитарна ", а прокуратурата стартира следствие.

Всяко лято, когато тълпи от туристи би трябвало да слаломират сред купчини вмирисващ се в задушаващата горещина отпадък, жителите на Рим се бунтуват. Отпадъците притеглят необикновена фауна съвсем до историческия център на италианската столица - гълъби, плъхове, даже диви свине.

Проблемът е, че градът сега не разполага с инфраструктура за унищожаване на отпадъците. От трите основни сметища едното е затворено, а другите две бяха унищожени от пожар през последните месеци. А двата обекта за биологично отнасяне на боклуци работят с понижен потенциал поради действия по поддръжка.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Шестима шефове на фонд " Земеделие " са арестувани за 24 часа, а проверяващите са претърсили домовете и офисите им. Това стана ясно след акцията на спецпрокуратурата във вторник по отношение на делото против притежателя на " Винпром Карнобат " Миню Стайков. Прокуратурата твърди, че сдружения, свързани със Стайков, са получавали непозволено средства от европрограми за земеделие.

Омбудсманът Мая Манолова нападна рестриктивните мерки и санкциите за свободно къмпингуване в Конституционния съд. Президентът наложи несъгласие на текстовете, само че депутатите ги прегласуваха, без да ги трансформират. Мотивацията на ръководещите е, че без регулация свободното къмпингуване се превръщало в " дивашко ". В същото време планът не основава загради против замърсяването, застрояването и не пази екосистемите.

Зам.-вътрешният министър Красимир Ципов е освободен от поста и става народен представител на мястото на умрялата след дълго боледуване Снежана Дукова от ГЕРБ. Решението бе предстоящо. Така ГЕРБ прибавя правист към състава на парламентарната си група. Борят им сериозно понижа, откакто и досегашният ръководител на правната комисия Данаил Кирилов стана министър на правораздаването.

Първият язовир за питейни води, построен през последните 30 години, към този момент е подготвен и има издадено позволение за прилагане, оповестиха от районното министерство. Язовир " Пловдивци " ще обезпечи чиста питейна вода за над 40 хиляди души в Рудозем и района. Новината е добра, поради че достъпът до питейна вода в световен мащаб ще се трансформира в предизвикателство на фона на световните климатични промени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР