Денят на Тракия е съкровен израз на почит и памет

...
Денят на Тракия е съкровен израз на почит и памет
Коментари Харесай

Румен Радев: Денят на Тракия е съкровен израз на почит и памет – предците ни избираха пътя на войната не от верска ненавист, а в името на справедливостта

Денят на Тракия е сърдечен израз на респект и памет – предците ни избираха пътя на войната не от верска злоба, а в името на справедливостта. Това се показва в приветствен адрес от името на президента Румен Радев , изчетен по време на възпоменателната гала пред Мемориала на Одринци в столицата във връзка Деня на Тракия, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “.

„ За всеки българин Денят на Тракия е сърдечен израз на респект и памет. Почит към храбрите наши войни, оставили костите си по тракийските поля през Балканската война. Памет за хилядите почтени жертви, за изкорененото българско население от Одринска и Беломорска Тракия и голготата на бежанците. Именно през днешния ден би трябвало да се чуе ясно, че успехите на българското оръжие не бяха кръстоносен поход. Нашите предшественици избираха тежкия път на войната не от верска или народностна злоба, а в името на справедливостта, от дълг към свободата на своите братя “, съобщи още Радев.

Той уточни, че не приема славата на българското оръжие да се употребява за поддържане на фанатизъм и оправдаване на актове на принуждение и ненавист. „ Гордеем се със светлия образец на тракийските сдружения, които в търсене на правдивост не желаеха отплата за претърпените несгоди. Все повече се уповаваме в девиза: „ Не забравяй, само че не отмъщавай “. За страдание и през тази година ще установяваме, че остава открит въпросът за дължимите компенсации за парцелите на тракийските бежанци, че чакаме явен ангажимент към справедливите претенции на тракийци. От своя страна сложих това искане на турския президент при срещата ни в Брюксел през предходната година.

Нека още веднъж, събрани край паметника на Одринската епопея да си напомним мъдрите думи, положени в неговите основи: „ Щастлив и благословен е този жител, който с каузи оказва помощ за преуспяването на Отечеството. Най-сладката гибел е онази, дадена за богатството на Родината “. Поклон пред героите отдали себе си на тракийската идея. Да живее България “, се показва още в приветствения адрес.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК document.domain = `petel.bg`; function resizeIframe() { document.getElementById( " ab045861 " ).style.width = `0px`; document.getEle
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР