Денят на Светите братя Кирил и Методий и паметта на

...
Денят на Светите братя Кирил и Методий и паметта на
Коментари Харесай

Алеко зае достойно място в Двора на кирилицата

Денят на Светите братя Кирил и Методий и паметта на Алеко Константинов бяха почетени точно на 11 май в Двора на кирилицата в остарялата столица Плиска. Паметникът на българските просветители в неповторимия културно-исторически комплекс беше обсипан с венци и цветя след водосвет, осъществен от отец Андрей. Осветен бе и бронзовият бюст на Алеко, изваян от надарените ръце на скулптора Вежди Рашидов. В основата на постамента шефът на къщата-музей „ Алеко Константинов “ в Свищов – Ивелина Иванова и контраадмирал Митко Петев, пълководец на военноморските сили на България, поставиха шепа пръст от родния му дом.

Паметникът на Щастливеца заема почтено място в Алеята на писателите, където към този момент са увековечени Пейо Яворов, Иван Вазов, Христо Ботев, Александър Пушкин, Фьодор Достоевски, Сергей Есенин, Коста Хетагуров.
А денят не е определен инцидентно – на 11 май се навършват 121 година от трагичната му гибел, припомня основателят на Двора на кирилицата Карен Алексанян.

Стотици гостуваха на неповторимия комплекс на празника, измежду тях бяха и губернаторите на Силистра, Шумен, Русе, основният секретар на Асоциацията на българите по света. Събитието притегли и доста създатели.

Известният ваятел Евгени Воденичаров, който ще извае монумент на Йордан Йовков и неговият преподавател Владимир Киров пристигнаха особено за тъжеството. Киров към този момент работи по паметника на Никола Вапцаров, който ще бъде открит на 19 юни в Алеята на писателите. Тогава ще бъдат открити и бюстове на Паисий Хилендарски, Гео Милев, Христо Смирненски, всички подаяние от шуменската учителка Йорданка Савова, за която “Труд” писа.
 a-1  a-2  a-3
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР