Денят на Съединението на България - 6 септември да се

...
Денят на Съединението на България - 6 септември да се
Коментари Харесай

Инициативен комитет предлага да честваме 6 септември и като Ден на единението на нацията

Денят на Съединението на България - 6 септември да се празнува и като Ден на единението на нацията предлага предприемчив комитет. Предложението беше показано на конференция в Българска телеграфна агенция от акад. Георги Марков - ръководител на Инициативния комитет, акад. Иван Гранитски, проф. Илия Тодев, Нешка Робева, Петко Н. Колев - съпредседател на Инициативния комитет.

На 4 септември жители ще се събират пред мемориален комплекс "Гарнизонно стрелбище " зад НДК. Те ще поднесат венци на паметника "Вдовиците " и на стълба за изтезания, показаха от инициативния комитет. Ще се почетат жертвите, дадени преди 9-ти септември 1944 година Гражданите ще се поклонят пред скръбта на почернените български майки. След това ще има безмълвно шествие до плочите с имената на жертвите на българското братоубийство след 9-ти септември 1944 г пред НДК. Ще бъде поднесен венец.

Освен в София шествие на помиряването ще има и в други градове - Стара Загора, Шумен, Белене, Варна и други.

От Инициативния комитет имат вяра, че би трябвало да честваме Съединението единени, т.е. да довършим през днешния ден великото дело на нашите предшественици. По думите на Петко Колев помиряване можем да реализираме единствено на основата на цялостната историческа истина, а тя е, че в сурова революция след 1918 година едни българи избиха други българи и преди 9 септември 1944 г, и по-късно. От Инициативния комитет за национално Единение "6 септември " припомнят, че и от двете страни има наранени хора, че хиляди български майки са били забрадени с черни кърпи.

Петко Колев уточни, че българското общество е заболяло от вируса на разединението, като лекуването би трябвало да мине през изповядване на цялата историческа истина.

Акад. Георги Марков - ръководител на Инициативния комитет, уточни, че на днешните събития към новата постройка на Народно събрание се приканва за велико национално въстание, а от инициативния комитет приканват за велико национално единство. По думите му обществото продължава да е разграничено и това оправдава устрема за единодушие.

Нешка Робева означи, че около спорта е схванала, че най-големите другарства се основават със противници и това, че мисленето е друго, не трябва да е мотив за ненавист.

Проф. Илия Тодев напомни поуките от българското Възраждане и красивите думи- завет: "многообразие в единството ". Акад. Иван Гранитски означи, че сега се следят катастрофични резултати, институционален и систематичен разпад и е явно, че този модел, който следваха до момента с политическите сили в Народното събрание и отвън Народното събрание, не работи. Необходим е нов метод - дали ще е нова кръгла маса или нов публичен контракт, ще реши гласоподавателят, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР