Денят на независимостта на САЩ е свързан с много хот

...
Денят на независимостта на САЩ е свързан с много хот
Коментари Харесай

Историята на празничните фойерверки за Деня на независимостта на САЩ

Денят на независимостта на Съединени американски щати е обвързван с доста хот дог и барбекю, както и наложителната декорация със флагове на страната. 4 юли обаче е прочут и с невероятните си многоцветни фойерверки, които огряват нощното небе на празника. 

Но за какво американците вършат шоу с фойерверки на 4 юли? Отговорът дава уеб сайтът " Тhe Culture trip ".

Всъщност, традицията на фойерверките датира още от 18 век. 1776-та е годината, когато е приета Декларацията за самостоятелност на Съединени американски щати. В писмо от 3 юли 1776 година Джон Адамс - първият вицепрезидент на Съединени американски щати и вторият президент на страната, написа на брачната половинка си Абигейл, че Денят на независимостта би трябвало да бъде почетен с паради, игри, спорт, пушки, камбанки и украси от единия завършек на континента до другия, а празненствата да се разрастват отсега нататък. Така и става.

Само една година и един ден по-късно, на 4 юли 1777 година, се появява първото шоу с фойерверки за празника във Филаделфия. Били изстреляни тъкмо 13 ракети - знак на 13-те американски колонии. Същата година и Бостън пуска фойерверки. Именно през тази година Конгресът позволява използването на пиротехнически произведения като част от празненствата за Деня на независимостта.

До 1783 година шоутата с фойерверки се развиват, стават все по-ярки, а от ден на ден хора изстрелват ракети вкъщи, а това става известно развлечение във всички елементи на страната.

Произлизащи от Китай, фойерверките са познати на Европа още от времето на Ренесанса. Петър Велики, както е Луи XIV употребяват пиротехника по време на публични тържества.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР