Денят на народните будители се превърна в територия на творчеството

...
Денят на народните будители се превърна в територия на творчеството
Коментари Харесай

Ученици твориха В ателието на съвременния врачански будител“

Денят на националните будители се трансформира в територия на творчеството за учениците от 12-ти клас на врачанските учебни заведения ППМГ „ Акад. Иван Ценов “, ПЕГ „ Йоан Екзарх “, СУ „ Никола Войводов “, ПГТР и ПТГ „ Никола Вапцаров “, участници в самодейността на Политическа партия ГЕРБ – Враца „ В ателието на актуалния врачански будител “.
Под умелото управление на шефа на Регионална библиотека „ Христо Ботев” – Враца - Силвия Врачовска средношколците решаваха кръстословици и подреждаха в пъзели паметните слова на националните будители.
Тихомир Машов – организатор в отдел „ Музейни просветителни програми”, благодарение на морзовата писменост, даде опция на своя тим да открие съкровищата в Регионален исторически музей – Враца.
Магията на кукления спектакъл и основаването на етюди с кукли показа пред своята група артистът Емил Пеняшки от Драматично-куклен спектакъл - Враца.
Учителят по литература от ПЕГ “Йоан Екзарх “ Косьо Костадинов включи учениците в асоциативната игра с думи, производни на думата будител.
Представителят на Младежки дом – Враца –дизайнер Росица Стоянова работи с младежите по основаването на художествени произведения за България.
Творческата среща на учениците със актуалните врачански будители откри общинският началник на Политическа партия ГЕРБ – Враца – Малина Николова.
„ Многоликата ни история е дала почва за раждането на просветители, духовници, учители, писатели, художници, артисти, донори и самодейци във всеки стадий на развиване. Краеведската ни история е запечатала на страницата на времето имената на Софроний Врачански, Христо Ботев, Никола Войводов, Димитраки Хаджитошев, Константин Огнянович, Козма Тричков, Кръстьо-Пишурка, Цвета Кръстенякова, Иванчо Младенов, Тодор Балабанов, Григория Найденов, Васил Кънчов, Христанчо Матов. Добре пристигнали в „ В ателието на актуалния врачански будител”, самодейност, проведена от Политическа партия ГЕРБ, като политика за младежите на Враца, които би трябвало да помнят, знаят и следват стъпките, да вървят в крачките на националните и модерни будители “, акцентира в словото си Малина Николова.
След атрактивното показване на дейностите в креативните ателиета и шерването на прекарванията на учениците от взаимната работа с ръководителите на групите, представители на учебните заведения получиха дарове от Политическа партия ГЕРБ – Враца – портрети на национални будители и книги на врачански създатели за учебните библиотеки.
С благодарност и почитание към активността на личностите, олицетворяващи актуалния врачански будител, бяха връчени почетни плакети на Георги Ганецовски, Силвия Врачовска, Емил Пеняшки, Косьо Костадинов и Росица Стоянова.
„ Това е висока оценка на нашите старания, за нашия труд и за една скромна идея да потвърдим значимостта на българското историческо завещание. Този приз е подобаващ, както за мен, по този начин и за всички сътрудници, за което Ви благодаря “, показа при връчването Георги Ганецовски.
„ Благодаря за признанието! С всеки ден съзнавам, че е належащо освен да се събудим, само че и да възродим онази невъобразима жадност за познание и за самоосъзнаване “, съобщи Емил Пеняшки.
„ Днес получавам този приз и се надявам всеки един да осмисля деня със стойностни каузи “, сподели Косьо Костадинов.
Художникът Росица Димитрова пожела самодейността да стане традиция.
Силвия Врачовска показа прекарванията си по време на креативната активност с учениците.
„ Уважаеми модерни врачански будители, за мен е чест да Ви връча почетни плакети, с които удостоверявам своята и на моите сътрудници признателност, по тази причина, че променяте модерна Враца със същия дух, с който Вашите прародители са ни я оставили в завещание. Днес младежите на нашия град, общувайки с Вас по интерактивен метод, споделиха прекарвания и страсти, оставящи трайна диря от съприкосновението с работата на врачанските създатели. Честит и блажен празник! “, пожела на участниците общинският началник на Политическа партия ГЕРБ – Враца.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР