Денят на храбростта и състоянието на българската армия са сред

...
Денят на храбростта и състоянието на българската армия са сред
Коментари Харесай

Преглед на печата

Денят на храбростта и положението на българската войска са измежду водещите тематики на вестниците в понеделник.

" 1800 военнослужещи и доста техника дефилираха на площад " Княз Александър I " в София по време на тържествения церемониал за Деня на храбростта и празника на Българската войска - 6 май. През юли се навършват 140 години от основаването на БА. Публиката видя 4 хеликоптера, 10 самолета, 52 бойни машини. По традиция над площада първо прелетя вертолетът Ми-17 с националното знаме. Под аплодисментите на посетители и жители и под звуците на Гвардейския внушителен духов оркестър минаха знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителните блокове с бойните флагове на Военната академия " Г. С. Раковски ", Националната гвардейска част, Националния боен университет " Васил Левски ", Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада " Специални сили " и Мобилната комуникационно-информационна система, подчинена на Съвместното командване на силите. За първи път във военния церемониал на 6 май взе участие и внушителен блок на Армията на Република Македония. След представителните блокове на парада минаха в разнообразни обединения самолети и вертолети... " - в. " Стандарт ".

" Общо 15 пъти Георги Първанов и Росен Плевнелиев са взели участие в церемонните по отбелязването на празника. Началото на честванията за 6-и май постоянно стартира пред катедралния храм " Св. Александър Невски ", описа NOVA. " Помня от първи до последния церемониал, който съм приемал. Разбира се, първоначално повече господства мисълта да не стъпиш изкривено, да не изпълниш нещо в прорез с военния правилник ", описа Първанов. За него най-паметен остава последният му 6-майски церемониал през 2012-а: " Този, на който се разделях условно с българската войска. И до момента витае в спомените ми оня момент, в който подвигнах ръка и споделих, че за мен е било чест, което не е по правилник. Сигурно и аз се просълзих, само че беше доста вълнуващо да видя, че и част от генералите, офицерите и от бойците бяха развънувани ". И двамата президенти споделят, че парадите са горделивост за българската нация и държавност. " - в. " 24 часа ".

" Днес към този момент сме излезли от икономическата рецесия и въпреки финансовите министерства в страните членки на НАТО да имат разнообразни цели в този момент е моментът всички да извърнат внимание на условията, поставяни от заканите, пред които сме изправени. Трябва да наваксате изгубеното време. " Това съобщи в изявление за " Дневник " Роуз Готемюлър, зам-генерален секретар на НАТО, която бе в София през последните дни за срещи на най-високо равнище с българското държавно управление и да участва на неофициалния съвет на министрите на защитата на Европейски Съюз. Тя е била към този момент в България като асистент държавен секретар на Съединени американски щати, само че това е първата ѝ аудиенция като най-високопоставеният американец в политическото управление на алианса. По мотив времето, минало от януари 2017г. - първото посещаване на президента Румен Радев в централата на НАТО - без двустранни контакти с алианса на най-високо равнище, Готемюлър напомни, че през предишното лято той взе участие на срещата на върха в новата централа на алианса. Все отново бихме предпочели да има по-чести двустранни контакти с България на равнище държавен глава и министри на защитата и външните работи, добави тя. В диалога попитахме Готемюлър за условието за увеличение на разноските за защита и до каква степен това е обвързвано с настояването на новата администрация във Вашингтон. " Не, въпросът за увеличение на разноските за защита предшества идването на президента Доналд Тръмп в Белия дом ", отвърна тя. " Преломната година бе 2014, когато руснаците завзеха Крим и дестабилизираха Източна Украйна. Хората не помниха, че в това бе и годината, в която " Ислямска страна " завладя Мосул в Ирак. Наблюдавахме усилване на насилието и неустойчивостта и осъзнахме, че би трябвало да се заемем с още една борба. Фокусът не е единствено върху груповата защита, само че и върху способността да разпространяваме непоклатимост и да се борим с тероризма. Всичко това подейства като тревога, като сигнал за събуждане и на срещата на върха в Уелс бяха поети задължения страните членки да се движат към разноски за защита в размер на 2% от Брутният вътрешен продукт и 20% от тях да се влагат в нов потенциал и благоприятни условия. " Готемюлър удостовери, че този въпрос е обсъждан от нея в София. " Изразих признателност, че българското държавно управление показа проект да реализира този предел към 2024г. Защото в действителност от Вашингтон непрестанно чуваме настоявания страните да имат такива проекти за увеличение на вложенията в защита. "... " - в. " Дневник ".

Балканското съдействие остава измежду тематиките с продължение на новинарските издания.

" Министър-председателят Бойко Борисов поздрави гръцкия министър председател Алексис Ципрас за огромния християнски празник Гергьовден, който се отбелязва с особена респект в двете страни. В телефонен диалог той му благодари за гостоприемството и вниманието, с което беше посрещнат при визитата си в Света гора. Алексис Ципрас сподели, че високо цени персоналния ангажимент на Борисов и на българското държавно управление за ремонта на Зографския манастир. Той уточни, че това е жест, получил признанието на хилядите поклонници, посещаващи свещеното място. Борисов и Ципрас разискаха и идната Среща на върха в София. Гръцкият министър председател акцентира, че както за българското, по този начин и за гръцкото държавно управление стабилността, мирът и развиването на Балканите са главен приоритет. Той приветства слагането от България в дневния ред на Европейския съюз на тематиката за бъдещето на страните от Западните Балкани и стабилността на континента. Ципрас акцентира също напъните на Борисов и на Българското председателство за фокусиране на вниманието на институциите за осъществяване на плановете за съгласуваност в района. Той уточни, че този приоритет на председателството работи за бъдещето на Европа. По време на диалога Ципрас удостовери присъединяване си в Срещата на върха на 17 май. Очакванията на двамата министър председатели са тя да даде нова сила за развиване на района. " - в. " Труд ".

" За духа, а не за буквата на Договора за добросъседство - за това би трябвало да се борят политиците в България и Македония съгласно президента Румен Радев. Той направи този коментар преди да замине за Ново село в западната ни съседка, където уважи починалите ни бойци в Балканската, Междусъюзническата и Първата международна войни. " Договорът за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Република Македония отвори нова страница в нашата история и единствено от нас зависи какво ще запишем в нея. Пожелавам смелост на политиците и от двете страни на границата, да се борят за духа, а не за буквата на този контракт ", съобщи Радев пред публицисти. Румен Радев беше безапелационен, че образец за този нов дух в връзките сред двете ни страни е присъединяване през днешния ден на военна рота на македонската войска в парада по случай Деня на храбростта и празника на Българската войска. " Аз съм уверен, че общата ни хилядолетна история ще надделее над идеологическото опълчване, което беше злонамерено програмирано в нашите връзки през последните десетилетия. Дължим тези старания на нашите предшественици ", уточни президентът Радев, представен от своя прессекретариат. " В продължение на десетилетия бяхме очевидци по какъв начин монументи и гробове на български офицери и бойци отвън рамките на днешна България, ставаха жертви на политически домогвания и бяха разрушавани, взривявани, изравнявани със земята и поругавани. Днес времената са други ", съобщи по-късно в Ново село той. Румен Радев акцентира, че България високо цени декларираната подготвеност от страна на Македония за възобновяване и запазване на войнишките монументи, като нашата страна е подготвена да даде материална и експертна поддръжка. " - в. " Стандарт ".

Вестниците цитират и ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който предвижда, че българите, които са в чужбина, ще се върнат в родината си.

" Цветанов чака българите от чужбина да се върнат " Аз съм уверен, че българите ще се върнат от чужбина ", съобщи на празника на община Баните и на минералната вода ръководителят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. " България има висок стопански напредък, а когато сме единни ще можем да реализираме повече и ще може да осигуряваме повече благоприятни условия за професионална реализация на всеки наш съотечественик ", сподели Цветанов, представен от пресцентъра на ГЕРБ. Той благодари на локалните поданици за тяхната толерантност, тъй като празникът на Баните за първи път не се организира на площада, а пред санаториума. Причината за това е, че консорциумът, на който е предоставено обновяването на центъра, не се оправи в избраните по контракт периоди. " Заставайки пред вас, имаме огромни неудобства, че днешният празник го вършим тук. Миналата година общината с две постановления на Министерския съвет получи 1 млн. лв., с цел да може Баните да притегля както вложители, по този начин и гостите й да се усещат прелестно, идвайки тук ", сподели Цветанов. Той прикани локалната администрация, Общинския съвет, кмета и регионалния шеф да бъдат взискателни към компаниите, които извършват предоставените планове. Цветанов заяви, че следва скоро да бъде подписан контракт сред община Баните и Държавна фирма " Земеделие " за план на стойност 5 млн. лева за водопреносната мрежа. " - в. " Сега ".

" Вие сте невероятни, работливи хора и задължението, който поемем пред вас, е че ще продължим да оказваме помощ. Днешното ми наличие тук е да удостоверявам уважението си към вас, тъй като сте почтени, имате капацитет, имате качествените хора, които са чест освен за община Баните, а и за България ", добави Цветан Цветанов. По думите му доказателство за това са триумфите на доктор Станимир Сираков, който бе разгласен за почетен гражданин на Баните поради постигнатите от него големи триумфи в областта на опазването на здравето и който е притежател на медицински " Оскар "... Той пожела единство, с цел да се реализиран триумфите, които са по този начин предстоящи от всички. " Само в случай че сме обединени, може да преодоляваме безусловно всичко. Нека всички политици общественици и всички поданици да вървим ръка за ръка, с цел да реализираме разцвет. Вие постоянно би трябвало да желаете повече, а ние да се стремим да даваме повече, тъй като го заслужавате ", съобщи още Цветанов... " - в. " 24 часа ".

Условията за живот на хората и за развиване на бизнеса също са измежду настоящите тематики.

" Около 10% от потребителските тъжби се отнасят за продажбата на хранителни артикули, заяви ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред Дарик. Най-често става дума за разминаване сред оповестената и маркираната на касата цена. " Хората основателно реагират, когато на щендера се показва една цена, а на касовия уред се регистрира по-висока. Редки се случаите, в които е противоположното. Това демонстрира, че търговецът недобросъвестно се пробва да осъществя облага ", разяснява Маргаритов. Той изясни, че такива случаи икономическите оператори пробват да оправдаят с пропуск при отразяване корекциите на цените във фискалната памет на касовите апарати при провеждането на акции и промоции, само че това не може да бъде опрощение. Друга група недоволства са свързани с продажбата на хранителни артикули с изминал период на валидност, което е нарушаване. " Допустимо е с изтичащ период на валидност артикули да бъдат дарявани от търговците, като върху тези покупко-продажби не се начислява Данък добавена стойност ", посочи Маргаритов. Той напомни, че това е допустимо в следствие от самодейност на омбудсмана Мая Манолова. " Става въпрос за случаите, в които храната е в период на валидност, само че търговецът реши, че има количества, които не могат да бъдат продадени в оставащия интервал, и би могъл да подари една част от тях, с цел да намерят вярно своята реализация ", добави ръководителят на КЗП. Нехранителни артикули с изтичащ период на валидност биха могли да бъдат продавани, стига да не съставляват заплаха за здравето на потребителите. Задължително е обаче те да бъдат сложени на особено обособени в комерсиалните обекти обособени места и повода за това да е ясна. Маргаритов обясни още, че при продажбата на нехранителни артикули заблуждаващи практики с цените има най-често при промоционални акции. Той даде образец с оферта за понижение на тв приемници, при която клиентите са били заблуждавани, че отстъпката важи за всички размери тв приемници от даден модел, до момента в който на процедура е прилагана единствено за най-малкия. " Потребители подадоха сигнал, разочаровани от събитието, че това на никое място не е посочено, а в действителност се анонсира много съществено понижение от порядъка на 20-30% ", сподели Маргаритов. Председателят на КЗП уточни и различен случай, при който онлайн търговец е заречен по-дълъг гаранционен интервал на стоката. Не е обяснил, обаче, че с цел да се възползва от него, клиентът би трябвало да записва покупката в избран уебсайт. " Важното е тези случаи на нелоялни практики да бъдат улавяни допустимо най-рано при провеждането на сходни акции, с цел да се сведе до най-малко рискът да бъдат наранени безграничен брой консуматори ", акцентира Маргаритов. " - в. " Сега ".

" Звучи като анекдот: България изнася повече артикули и услуги за Германия, в сравнение с внася от нея. В цялата история на двустранните търговски връзки това се случва за трети път - след 1942 и 2013 година Но има и неприятна вест, споделя " Дойче веле " в публикацията " Германски вложители: " България е в застой ". Първо положителната вест: изискванията за правене на бизнес в България не са се влошили през 2017 година. Но в това време няма и никакво усъвършенстване, гласи неприятната вест. Този извод вършат участниците в обичайна анкета измежду немските вложители. На фона на достигнатия през предходната година връх в комерсиалния продан за 7,5 милиарда евро, настройките на немските компании за директни вложения в българската стопанска система не са по никакъв начин оптимистични. През 2017-а те са били към 130 милиона евро, което ги задържа на равнището на санитарния най-малко. За съпоставяне: през 2008-а година директните немски вложения в българската стопанска система са били 6 пъти повече. Но и това е някакъв триумф на фона на постигнатия през 2011-а и 2014-а негативен баланс, споделя шефът на Германо-българската индустриално-търговска камара доктор Митко Василев. " Независимо от застоя, през предходната година немските капиталовложения са основали нови 55 хиляди работни места в българската стопанска система ", добавя той. Растящият недостиг на работна ръка и изключително на готови експерти, корупцията, слабата правна система и непрозрачността на публичните поръчки са главните аргументи за апатията на немския бизнес във връзка с България, сочат изводите от годишното допитване до немските бизнесмени в 15 страни от Централна и Югоизточна Европа. Малко повече от половината участници в анкетата правят оценка средата за правене на бизнес в България като приемлива, а 44% имат вяра, че тя ще се усъвършенства. Най-сериозната спънка е неналичието на фрагменти - близо 2/3 от немските вложители правят оценка казуса като доста изострен в България. Той се усложнява още повече от неприятното качество на българското висше обучение: по този индикатор България е последна от всичките 15 страни в анкетата. Близо три четвърти от интервюираните не са удовлетворени от напредъка в битката с корупцията и общата престъпност в България. По този индикатор България стои по-зле даже и от страни като Албания и Македония. Същото се отнася и за индикатора бистрота на публичните поръчки. По отношение на правната сигурност и върховенството на закона България е оценена на 10-о място в района. Доволни от българската администрация са едвам 17% от немските вложители. За съпоставяне: близо 2/3 от немските компании в Естония са доста удовлетворени или удовлетворени от работата на държавния уред. Ниското равнище на заплатите и десетпроцентовата данъчна тежест се правят оценка от немските компании като най-атрактивните предпоставки за нови вложения в България. Единствено Албания предлага още по-ниски разноски за жив труд измежду 15-те страни от годишното допитване. Несъмнено българското еврочленство е измежду най-силните конкурентни фактори за привличането на нови капиталовложения - това се признава от 83% от немските вложители в страната. Близо половината (48 %) от тях се изричат в интерес на въвеждането на еврото, а 36% са срещу... " - в. " Дневник ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР