Денят на Голяма Богородица се чества на 15 август, а

...
Денят на Голяма Богородица се чества на 15 август, а
Коментари Харесай

Денят на майчинството, жените и семейното огнище е скоро-Голям празник, на който се извършват специални ритуали

Денят на Голяма Богородица се празнува на 15 август, а това е денят, в който православната черква уважава Света Богородица, като настойничка на майчинството, дамите и фамилното огнище. 

Това е най-светлият летен празник и с него свързваме доста поверия, обичаи и традиции.

На този ден не се работи никаква работа. Добрият собственик би трябвало да е приключил вършитбата до Голяма Богородица. Ако на този ден вали дъжд, ще има огромно изобилие в идната година.

Старо вярване поучава в този ден всички млади жени да не се допират до нищо с червен цвят, с цел да не останат бездетни. Има и вярване, че на този ден молбите отправени към Божията майка, са чути и бездетните дами могат да заченат.

На Богородица младите бездетни булки носят блага за светицата в църквата - цветя, кърпи и облекла - като ги слагат под нейната икона.

Друго вярване гласи, че още на 14 август вечерта, дамите, които желали да имат дете, молели Богородица да им помогне, носели блага и оставали да преспят в църквите носещи нейното име. Те вярвали, че тя ще им помогне да се снабдят с отроче.

Когато думите не стигат, ето какво би трябвало да подариш

Много хора в нощта против празника преспиват на свято място, където се молят за здраве и благоденствие, пожелават си нещо хубаво, надявайки се благодарение на благословията на Богородица то да се сбъдне.

Едно от светите места е в с. Арбанаси в манастира „ Света Богородица “, където в църквата „ Успение Богородично ”, се намира една от чудотворните икони на Богородица, която съгласно преданието оказва помощ на бездетните да заченат. На този празник там идват и доста заболели, молещи се за излекуване. Поверието гласи, че единствено тези, които първи зърнат иконата на сутринта, могат да измолят чудото./ За дамата

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР