Денят на Европа е важен за всички нас – ако

...
Денят на Европа е важен за всички нас – ако
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: Обърнахме тренда, България се върна като играч на външнополитическата сцена

Денят на Европа е значим за всички нас – в случай че желаеме да има мир и успокоение на континента, би трябвало да работим за това. Смятам, че България дава своя принос за Съюза, за това да живеем в едно сплотено семейство. Това сподели в утринния блок на БТВ министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета... към профила.

Идеята за единни полезности и обединен пазар е една от главните хрумвания на Европа, само че в това време би трябвало да пазим националния си интерес. Така направихме с превозвачите. Много е значимо да участваме в договарянията – когато не участваш, не можеш да изразиш позициите си и мнението ти няма да бъде зачетено. Няма да е елементарно, защото решението се взима с квалифицирано болшинство. Трябва да намерим страни като нашата с мнение и да се обединим, съобщи Павлова.

Вярвам, че кабинетът работи доста през тази една година, в това число и за европредседателството. Успяхме да обърнем тренда и България се върна като състезател на външнополитическата сцена. Подценяваха ни, само че успяхме да покажем, че могат да ни имат доверие и оценката на еврпейските ни сътрудници за България е доста висока, акцентира министърът.

Няма коалиция, която да е съвършено смазано колело, само че държавното управление работи добре. Няма проблем в ръководството, няма това напрежение, което се пробва да се нагнети извън. Ние сме разнообразни политически сили, само че търсим това, което ни събира, а не това, което ни разделя. Перспективата ни не е единствено в границите на европредседателството, работим в четиригодишна рамка и имаме ясна визия какво би трябвало да се случи в идващите три години, сподели Павлова.

По думите й срещата на върха в София на 17 май във формат Европейски Съюз – Западните Балкани е пикът на председателството. Предизвикателството е огромно, тъй като за първи път се прави среща от подобен сан в България през последните години. Основното предизвикателство идва от четирите страни, непризнаващи Косово, и политическите совалки, които би трябвало да се създадат. Не е значимо дали ще дойдат държавните глави, значимо е да има участници от всички страни, да се одобри декларация и анекс към декларацията от срещата, сподели още Лиляна Павлова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР