Денят на Детето тази година ще се превърне в истинска

...
Денят на Детето тази година ще се превърне в истинска
Коментари Харесай

Празнична фиеста за малки и големи в градовете Видин и Калафат

Денят на Детето тази година ще се трансформира в същинска празнична фиеста за дребни и огромни в градовете Видин и Калафат. На 1-ви юни 2019 година в двата града се провеждат взаимни събития, отдадени на река Дунав и по случай Международния ден на детето. Събитието е под патронажа на кмета на община Видин – инж. Огнян Ценков - и кмета на община Калафат – господин Лучиан Чобану, а част от плануваните действия са в границите на план DANUrB, финансиран по ТГС „ Дунав 2014-2020 “.
Празничното въодушевление от двете страни на реката е обезпечено от редица музикални, танцувални, спортни, културни и кулинарни начинания.
От 9:30 ч. в Музей „ Кръстата Казарма “, гр. Видин ще бъде тържествено открита от кметовете на двата града - инж. Огнян Ценков и господин Лучиан Чобану пътуващата галерия DANUrB. Тя пресъздава величието и духа на Голямата река и преглежда връзките сред обособените обитаеми места от двата й бряга. Шестте съществени тематики на инсталацията са обучение, нематериално завещание, звукови фрагменти от Дунава, хора и общности, бъдеще, литература и една специфична (не)сгъваема поема за Дунав. Изложбата е безвъзмездна и е отворена за посещаване от всички искащи до 9 юни, след което ще „ отплава “ към други Дунавски градове.
В 10:30 ч. на открита сцена пред Художествена изложба „ Никола Петров “, гр. Видин стартира годишната детска забава, наречена „ Щуроландия “. Малки и огромни ще могат да изявят своите качества на Сцена на гениите или да вземат присъединяване в разнообразни креативен работилници.
Час по-късно стартира Годишният празничен концерт на Народно читалище „ Цвят 1870 “, на който десетки деца ще показват фолклорни музика, песни и танци от района.
Специално обособеният фотокът ще даде опция на всеки искащ да се увековечи на фона на вълшебен гледки по поречието на река Дунав. Моделите ще могат да получат фотосите си незабавно или да ги споделят с приятелите си в обществените мрежи.
Множество креативен работилници, настолни игри, и други изненади чакат най-малките от двете страни на границата. Следобед в Калафат ще бъдат показани обичайни танци, галерия на локални кулинарни изкушения и специфична галерия „ Дунав през погледа на децата “. За феновете на културно-историческото завещание са планувани градски турове във всеки от градовете.
Целта на план „ DANUrB – Градски бранд Дунав “ е да способства за устойчивото потребление на естественото и културното завещание и запаси на района посредством построяването на пространствено-културна мрежа – „ Дунавска културна променада “, свързваща общностите по реката в обединен туристически бранд, предлагащ тематични направления и благоприятни условия за развиване, които могат да усилят броя гости и времетраенето на техния престой в района. В мрежата интензивно работят над 150 представители от 39 институции от университетските и проучвателен среди, туристическия отрасъл и обществената власт в 7 дунавски страни.
Фестивалът се провежда със взаимната поддръжка на: община Видин, община Калафат, INTERREG DANUrB (Национален туристически клъстер „ Българският справочник “, Център за интерпретиране на културното завещание, Национален институт за изследвания в туризма-Румъния, Унгарски център за модерна архитектура, и др.), Народно читалище “Цвят 1870 ”-Видин, Регионален исторически музей- Видин, Културен дом-Калафат, Ансамбъл “Рози ” - Калафат, Арта Калафат, и др.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР