Денят на детето е един от най-старите международни празници. Още

...
Денят на детето е един от най-старите международни празници. Още
Коментари Харесай

Денят на детето се празнува на различни дати по света

Денят на детето е един от най-старите интернационалните празници. Още през 1924 година Обществото на народите (ОН) приема за първи път, по този начин наречената Женевска декларация за правата на детето. Главният факт, на който се обръща внимание е, че детето, заради физическата си и умствена незрялост, се нуждае от специфични гаранции, грижи и специфична правна отбрана както преди, по този начин и след раждането си.

Декларацията гласи още: Човечеството би трябвало да даде на детето всичко най-хубаво, което има, вън от всевъзможни съображения за раса, националност и религия. Детето би трябвало да бъде сложено в състояние да се развива вярно - телесно и душевно. Гладното дете би трябвало да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано, недоразвитите деца би трябвало да бъдат насърчени, заблудените деца би трябвало да бъдат вразумени, сираците и изоставените би трябвало да бъдат подкрепени и прибрани. Детето би трябвало първо да получава помощ във време на неволя. Детето би трябвало да бъде квалифицирано да изкарва прехраната си и би трябвало да бъде предпазено от всяко изкористяване. Детето би трябвало да бъде възпитавано в схващане, че най-хубавите си качества то би трябвало да използва в услуга на своите братя.

През август на идната година - 1925 година, в Женева, Швейцария, се организира първата „ Световна конференция за благосъстоянието на децата “, на която участват представители на 54 страни, които одобряват и подписват Женевската декларация, както и публично дефинират датата 1-ви юни за Международен ден на детето.

Първи юни

Датата 1 юни е определена и заради обстоятелството, че точно на този ден същата година тогавашният общоприет консул на Китай в Сан Франциско събира десетки сираци и провежда за тях тържество по случай обичайния китайски фестивал „ Лодката на дракона “.

В интернационален мащаб Денят на детето е маркиран за първи път публично през 1950 година в 51 страни, измежду които и България. Това се случва откакто през ноември 1949 година, в Москва, с решение на Съвета на Международната демократична федерация на дамите, се учредява датата 1 юни като Международен ден за отбрана на децата. Празникът се отбелязва в памет на всички деца починали през Втората международна война. Макар десетилетия наред да се чества най-вече в страните с комунистически режим, политическа багра му е придавана прекомерно рядко. Това е главната причина да бъде съхранен даже в страните, минали към демократична система на ръководство.

Ако попитате за Деня на детето, в която и страна по света да се намирате, бъдете сигурни, че ще Ви отговорят, тъй като на всички места има подобен празник отдаден на децата. Ако попитате за датата, обаче, е изцяло допустимо да получите напълно разнообразни отговори, според от това в кое кътче на планетата ни сте. Въпреки, че още през 1959 година Общото заседание на Организация на обединените нации афишира 20 ноември за Световен ден на децата, едни от дребното страни, които възприемат тази дата като своя са Египет, Канада, Финландия и Тринидад и Тобаго. Повечето страни по света избират да запазят старите си обичаи и да честват на най-различни дати.

Популярни дати за Деня на детето по света
1 юни (Международен ден на децата) - Азербайджан, Албания, Ангола, Армения, Беларус, Бенин, Босна и Херцеговина, България, Виетнам (празнува се и при пълнолуние на осмия лунарен месец през Фестивала на пролетта), Гвинея-Бисау, Грузия, Еритрея, Естония, Етиопия, Източен Тимор, Йемен, Кабо Верде, Казахстан, Камбоджа, Киргистан, Китай, Куба, Лаос, Латвия, Литва, Македония, Макао, Мозамбик, Молдова, Монголия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Северна Корея (до 1945 година - 1 май), Словакия, Словения, Сърбия, Таджикистан, Танзания, Туркменистан, Узбекистан, Уругвай, Хърватска, Черна гора, Чехия;

4 юли (Ден на детето в ислямските държави) - Алжир, Афганистан (празнува се и на 30 август), Бангладеш, Бахрейн, Бруней, Джибути, Египет, Западна Сахара, Ирак, Иран, Йордания, Катар, Коморски острови, Кувейт, Либия, Ливан, Мавритания, Малайзия, Малдиви, Мали, Мароко, Нигер, Обединени арабски емирства, Оман, Пакистан, Палестина, Папуа Нова Гвинея, Саудитска Арабия, Сенегал, Сирия, Сомалия, Судан, Тунис, Йемен (празнува се и на 1 юни);

20 ноември (Световен ден на децата) - ЮНЕСКО;

25 декември (Ден на детето в страните от Централна Африка) - Габон, Екваториална Гвинея, Камерун, Конго, Сао Томе и Принсипи, ЦАР, Чад;

Други дати за Деня на детето:
Афганистан - 30 август
Австралия - втората неделя на юли (тогава стартира Седмицата на децата)
Аржентина - втората неделя на август
Боливия - 12 април
Бразилия - 12 октомври
Венесуела - третата неделя на юли
Гватемала - 1 октомври
Германия - 20 септември
Гърция - 11 декември
Замбия - 24 април
Зимбабве - 2 юли
Израел - 19 октомври
Индия - 14 ноември (рождената дата на първия им министър председател - Джевахарлал Неру)
Индонезия - 23 юли
Иран - 8 октомври
Испания - втората неделя на май
Колумбия - последната неделя на април
Куба - третата неделя на юли
Мексико - 30 април
Нигерия - 27 май
Панама - третата неделя на юли
Парагвай - 16 август
Перу - третата неделя на август
Съединени американски щати - втората неделя на юни
Сингапур - 1 октомври
Тайван - 4 април
Тайланд - втората събота на януари
Тувалу - 5 август
Турция - 23 април (Международен детски фестивал въведен от Мустафа Кемал Ататюрк)
Унгария - последната неделя на май
Хонконг - 4 април
Чили - първата неделя на август (въпреки че публично е първата сряда на октомври)
Швеция - 13 май
Шри Ланка - 1 октомври
ЮАР - 16 юни (в чест на убитите през 1976 година възпитаници, взели участие в митингите за качествено обучение и правото да учат на личния си език)
Южна Корея - 5 май
Япония - 3 март (чества се и втори ден на децата на 5 май

Инфо: www.praznuwai.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР