Денят на данъчна свобода в България тази година се пада

...
Денят на данъчна свобода в България тази година се пада
Коментари Харесай

15 май е Денят на данъчна свобода

Денят на данъчна независимост в България тази година се пада на 15 май, оповестиха икономистите за Института по пазарна стопанска система. Датата алегорично отбелязва  136-те дни , които биха били нужни на данъкоплатците да изработят рекордните 46,8 милиарда лева доходи заложени в бюджета за 2020 година

Денят на данъчна независимост тази година обаче означаваме в доста друга среда - поради последствията от пандемията COVID-19 бюджетът бе обновен през април. Приходите бяха понижени с близо 2.5 млрд. лева, а от уравновесен бюджетът бе гласуван с недостиг от 3.5 милиарда лева

Наред със здравните и обществените служащи в страната,  другите герои от последните два месеца са данъкоплатците, показват от ИПИ. И подчертават, че естественото действие на всички обществени сфери, както и изключителните стопански ограничения на държавното управление, станаха вероятни с помощта на това, че данъкоплатците продължиха да пълнят хазната. На фона на многото наранени бизнеси и изгубени работни места, символичната данъчна независимост не е мотив за празник, а по-скоро време за отрезвяване от прехласването по мощната страна и постепенно връщане към естествения икономически живот, считат икономистите от института.

Дори и преди появяването на ковид, българският поданик последователно губеше дни в интерес на страната, напомнят от ИПИ. През 2017 и 2018 година да вземем за пример беше увеличена вноската за пенсия. През 2019 година пък беше вдигнат оптималният застрахователен предел. Тази година стартира с всеобщо повишаване на локалните налози и такси. На процедура в положителните години страната настъпваше и изземваше повече от създаденото.

Икономистите регистрират, че по време на рецесията се предприеха някои стъпки за облекчение на данъчни заплащания – да вземем за пример отстъпки от локални налози по време на изключителното състояние, само че това не промени генерално обстановката.

А във връзка очакваното въвеждане на по-ниски ставки Данък добавена стойност за заведения за хранене и книги от ИПИ считат, че данъчната независимост печели най-вече от хоризонталните ограничения, които са отворени за всички, а освен за обособени бизнеси или човеци. Много по-добра алтернатива би било не диференциране на ДДС-то, а да вземем за пример покачването на прага за регистрация по Данък добавена стойност, считат икономистите от института. Последното ще даде   глътка въздух на всички дребни компании   и няма да дискриминира избрани браншове.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР