Денят на данъчна свобода в България през 2020 г. настъпва

...
Денят на данъчна свобода в България през 2020 г. настъпва
Коментари Харесай

15 май – денят на данъчната свобода

Денят на данъчна независимост в България през 2020 година настава на 15 май, оповестиха от Института за пазарна стопанска система.

Датата отчиташе 136-те дни, които биха били нужни на данъкоплатците да изработят рекордните 46,8 милиарда лева доходи заложени в бюджета. За пръв път от години беше плануван и бюджет без недостиг, т.е. публично не се предвиждаха дни за отработване за данъкоплатците.

„ Днес, два дни след края на изключителното състояние в страната, въпреки всичко означаваме Деня на данъчна независимост, въпреки и в доста друга среда по отношение на предишни години “, декларират от ИПИ.

Наред със здравните и обществените служащи в страната, другите герои от последните два месеца са данъкоплатците. Нормалното действие на всички обществени сфери, както и изключителните стопански ограничения на държавното управление, станаха вероятни с помощта на това, че данъкоплатците продължиха да пълнят хазната.

Последната прогноза на Европейската комисия е за стесняване на българската стопанска система със 7,2% през 2020 година Ударът върху стопанската система и нарастването на разноските в бюджета значат, че през 2020 година ще има рекордно преразпределение през обществения бранш – консолидираните разноски се чака да доближат 42% от Брутният вътрешен продукт. Дълги години преразпределението у нас се държи под 40% от Брутният вътрешен продукт, което се потвърди като здравословна горна граница за държавните разноски и държи юздите на фискалната политика. Тази по-силна роля на страната може и да е обяснима с изключителната обстановка, само че тя е и доста рискова за данъкоплатците.

„ Кризата с ковид не би трябвало да става мотив за избутване на частния бранш и увеличение ролята на страната в стопанската система. Напротив, тъкмо в този момент е времето за повече независимост за бизнесмените, които да извадят стопанската система от тежката обстановка “, декларират от ИПИ.

През последните дни за пръв път се заприказва и за действителни ограничения за понижение на налози – въвеждането на диференцирано Данък добавена стойност за заведения за хранене и книги. Данъчната независимост обаче печели най-вече от хоризонталните ограничения, които са отворени за всички, а освен за обособени бизнеси или човеци, считат икономистите.

От ИПИ акцентират, че „ възможна втора вълна на вируса съществено ще промени прогнозите за стопанската система и ще усили доста бюджетния недостиг “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР