Денят на данъчна свобода тази година идва на 18 май,

...
Денят на данъчна свобода тази година идва на 18 май,
Коментари Харесай

Утре е най-хубавият ден за всички, които работят в България

" Денят на данъчна независимост " тази година идва на 18 май, са пресметнали специалистите на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

През новата 2019 година в държавната хазна е планувано да постъпят рекордните за нашата страна 43,9 милиарда лв.. Средно за един календарен ден българите ще създават по 319 млн. лева, което значи, че ще са ни нужни 138 дни, с цел да попълним хазната. 18 май е денят, в който жителите ще спрат да работят за страната и ще стартират да работят за себе си, сочат изчисленията на ИПИ. Датата е алегорична и демонстрира по кое време държавната хазна ще се попълни, в случай че всичко направено бъде неотложно изземвано - в България я назовават " Ден на данъчна независимост ", а по-света е известна като Tax Freedom Day. През тези 138 дни се регистрират общите доходи в консолидираната фискална рамка за 2019 година, само че има някои характерни моменти, които следва да се отчетат, означават специалистите.

Живеещите в България още веднъж ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги " анулират " за малко над 8 дни работа към страната. Това отразява заложените в бюджета близо 2,7 милиарда лева помощи от Европейски Съюз. Местните данъкоплатци ще работим до 9 май за страната, а в дните до 18 май ще бъдем анулирани от европейските данъкоплатци.

Освен изчислените 138 дни следва да отчитаме и плануваните два дни за отработване, които отразяват заложения недостиг от 600 млн. лева по консолидираната фискална стратегия. Традиционно през последните години в бюджета се залага недостиг, което значи, че страната възнамерява да харчи повече, в сравнение с събира като доходи. През последните три години обаче (2016-2018 г.) този недостиг не се осъществя и бюджетите излизаха на огромен остатък. В ИПИ чакат и през 2019 година в бюджета да има остатък, което значи, че няма да има дни за отработване.

Най-много дни през 2019 година ще отделим, с цел да попълним приходите от Данък добавена стойност - 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни близо 17 дни. За осигуровките ще ни е необходим малко над месец - 24 дни за обществено обезпечаване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните налози ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни налози - за малко над 8 дни. Други съвсем 7 дни ще работим единствено, с цел да платим държавните и общински такси.

През последните години се следи устойчива наклонност дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да бъдат от ден на ден и денят на данъчна независимост да идва все по-късно през годината. Това значи, че действително данъчната тежест в страната нараства, показват специалистите. Преразпределението през приходната част на бюджета се възнамерява да доближи 37,7%, което е най-високата стойност за последните 10 години. Пример за покачването на налозите са осигурителните вноски за държавното публично обезпечаване, за които отделяме от ден на ден през последните години - през 2017 година и 2018 година имаше повишаване на вноската за пенсия с по 1% на година, а през 2019 година беше покачен оптималният застрахователен предел.

През последните 10 години, след въвеждането на плоския налог от 2008 година, нямаме образци за понижение на данъчната тежест у нас, означават специалистите. Сметката разпределя данъчното задължение върху безусловно всички български жители (включително деца, пенсионери и т.н.), само че точно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, т.е. за тях " Денят на данъчна независимост " идва чак в края на юни, са пресметнали от Института за пазарна стопанска система.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР