Денят на буквите ще бъде отбелязан с празненства и официални

...
Денят на буквите ще бъде отбелязан с празненства и официални
Коментари Харесай

Тържества, шествия, концерти и връчване на награди в Деня на славянската писменост


Денят на буквите ще бъде маркиран с празненства и публични церемонии из цялата страна от сутринта до вечерта на 24 май.

Най-голямото шествие ще се организира в София и в него ще се включи президентът Румен Радев, министри, народни представители, културни дейци и общественици, възпитаници и преподаватели и доста столичани и посетители на града.

В 10.30 часа от постройката на Администрацията на президента ще стартира обичайното празнично шествие за 24 май до паметника на светите братя Кирил и Методий. В 11.00 часа пред Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ” ще се организира тържествения водосвет за празника, на който ще участва и президентът Радев, където ще произнесе слово.

За първи път софиянци и посетители на столицата ще честват Деня на българската култура, просвета и славянската книжовност с празнична културна стратегия навън. От 17:00 часа в Парка зад НДК музикалните сформира на БНР, именити български музиканти, актьори, художници и създатели ще зарадват публиката с осъществявания онлайн. Сред изпълнителите ще бъдат Вокална група Радиодеца, Оркестър за национална музика на БНР, Софийски духов оркестър и Биг Бенда на БНР. Световноизвестният цигулар Веско Ешкенази ще извърши на своята цигулка особено за празника химна „ Върви, народе възродени ”. Автор на визията на празника е известният български художник и занаятчия на плаката проф. Божидар Йонов.

Под купола на Ларгото пък 24-ма български дейци на културата ще получат „ Златно перо ” по време на гала, която „ Кантус Фирмус “ организира за 23-та поредна година.

24-ма изтъкнати създатели от сферата на музиката, театъра, литературата, изобразителното изкуство и публицистиката ще получат влиятелното отличие за техния принос към българската просвета. Призът съставлява изящна брошка във формата на писец и се създава от 24-каратово злато.

Сред наградените тази година са огромният български композитор Александър Текелиев, оперната прима Габриела Георгиева, актрисата, Слава Рачева, писателят Милен Русков, певицата Йорданка Христова, художникът Христо Йотов, артистът Юлиан Вергов и други

Синдикат „ Образование “ също ще връчи награди - на учители за особени заслуги в региона на просветното, културното и синдикално дело „ Стоян Михайловски “. Ще бъдат наградени и възпитаници и учители от състезанието за креативна работа „ На учителя с обич “. Награди ще бъдат връчени и на представители от разнообразни институции за чудесно партньорство и обществен разговор.

От 18.30 часа в Националния исторически музей в столицата президентът Румен Радев и брачната половинка му ще бъдат домакини на обичайния банкет по случай Деня на славянската култура и просвета и на славянската книжовност. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР