Денят на Бастилията или Националният празник на Франция се отбелязва

...
Денят на Бастилията или Националният празник на Франция се отбелязва
Коментари Харесай

По-скромен парад за Националния празник на Франция

Денят на Бастилията или Националният празник на Франция се отбелязва всяка година на 14 юли, само че този път честванията бяха понижени заради пандемията от ковид.

" На този 14 юли желая, дружно с всички французи и с армията, да отдам респект на медиците и чиновници от всички сфери, които разрешиха на публичния, обществен и стопански живот да продължи ", съобщи Еманюел Макрон в обръщение, оповестено тази заран.

За първи път от 1945 година насам управляващите анулират годишния боен церемониал около Шанз-Елизе в Париж. Само 2000 бойци - половината от нормалния брой - ще се съберат на площад „ Конкорд “.

Тази година празненствата във връзка националния празник започнаха с отдаване на респект на военачалник Шарл де Гол, чиято памет се уважава тази година поради три кръгли юбилея: 130 години от рождението, 50 години от гибелта му и 80 от апела за опозиция, насочен на 18 юни 1940 година.

На парада бяха поканени представители на Австрия, Германия, Люксембург и Швейцария, с цел да се изкаже признателност на тези европейски страни, които отвориха лечебните заведения си, приемайки 161 френски пациенти в сериозно положение.

На церемонията тази година нямаше танкова колона, само че имаше въздушен церемониал, започващ с емблематичната " опашка " от наследник, бял и червен дим на френската група за въздушни демонстрации.

На днешните тържества бяха маркирани заслугите на многото военни елементи, които се включиха в битката с ковид. Специално място беше отделено на военните медици. Отчетен беше и приносът на цивилните.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР