Денят на българската просвета и култура ще бъде отбелязан с

...
Денят на българската просвета и култура ще бъде отбелязан с
Коментари Харесай

Събития в цялата страна отбелязват деня на буквите

Денят на българската култура и просвета ще бъде маркиран с поредност от събития из цялата страна, съобщи БНР.

Празничната стратегия в София ще стартира с церемониален молебен, който ще бъде отслужен от българския патриарх Неофит в катедралата „ Св. Александър Невски “. Молебенът стартира в 10 часа, а от 11 часа ще е началото на тържеството за 24 май пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека. Паметта на Светите братя Кирил и Методий, посветили последните десетилетия от живота си на присъединението на славянските нации към християнския свят е тачена в цяла Европа.

Сред формалните посетители ще бъдат президентът Румен Радев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, както и генералният шеф на ЮНЕСКО Одре Азуле, чието посещаване в страната е израз на почитание към приноса на България към развиването на международната просвета. Празникът ще продължи с академично празненство в Софийския университет „ Свети Климент Охридски “, а в късния следобяд на открита сцена пред НДК ще се организира концертът „ Празникът на буквите “, проведен от Столичната община със съдействието на БНР.

В Бургас рекорден брой - близо 8 000 възпитаници, учители и културни дейци ще се включат в празничното шествие по случай празника. То ще тръгне от площад „ Тройката “ и ще премине по основните улици „ Александроска “ и „ Богориди “ до Приморския парк. Там на откритата сцена „ Охлюва “ от 11 часа ще стартира празничен концерт.

Под мотото „ Напред! Науката е слънце “ университетските управления на трите висши образователни заведения, бургаското духовенство и културните дейци ще поведат празничното шествие в морския град. Очертава се една от най- огромните празнични прояви, сподели шефът на общинския отдел „ Образование и демографски въпроси “ Веселина Таралова. Празничната стратегия ще продължи с концерт, а премията млад художник на годината ще бъде връчена при откриването на изложбата „ 24 май “ в галерията на ул. „ Александровска “.

Денят на българската култура и просвета и славянската книжовност ще бъде маркиран с празнично шествие на учебните заведения по основната улица и в Сливен , което ще стартира от Градската градина в 11 часа. От 11:30 часа на площад „ Хаджи Димитър “ ще се организира гала по поднасяне на гирлянд от цветя пред паметника на войводата Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Кметът на Сливен Стефан Радев по-късно ще се срещне в огромната зала на общината с възпитаници, носители награди от национални и интернационалните надпревари и състезания.

Кулминацията на празничния ден ще бъде концертът на националната певица Николина Чакардъкова и Неврокопския танцов отбор, който ще бъде на открита сцена в центъра на града. При неприятно време  концертът ще се организира в Драматичен спектакъл „ Стефан Киров “, а входът ще бъде свободен. Той ще стартира в 12 часа.

Над хиляда възпитаници, студенти и курсанти ще се включат и в шествието във Велико Търново , отдадено на 24 май.

Бъдещи първокласници се върнаха обратно във времето и се учиха на писане и броене по методите, с които е било преподавано преди 180 години в първото взаимно учебно заведение в остарялата столица. Децата от предучилищната група на детска градина „ Пролет “ се върнаха в първото учебно заведение и писаха „ А,Б “ с пръчици и калеми в музей „ Възраждане и учредително заседание “. Откритият урок беше с истински пособия от музейните фондове. Бъдещите първолаци упражниха научените букви и числа по актуалните просветителни способи върху старите взаимоучителните таблици.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР