Денят на 12 април 1961 г. се ознаменува с великата

...
Денят на 12 април 1961 г. се ознаменува с великата
Коментари Харесай

Юриевите нощи - мащабно събитие с космически привкус

Денят на 12 април 1961 година се ознаменува с великата фраза на Юрий Гагарин „ Да тръгваме! “ По-късно хората ще нарекат този ден зората на галактическата епоха, в която, на 12 април, стъпи цялото човечество.

През септември 2000 година комитетът на Организация на обединените нации по галактическото пространство разгласи началото на първите интернационалните Юриеви нощи в чест на първия полет на човек в космоса и в тях взимат присъединяване над 75 страни. Година след година известността на Юриевите нощи нараства и стартира да се отбелязва в Лос Анджелис, Стокхолм, Тел-Авив, Токио, та даже и на Антарктида и на Международната галактическа станция.

В Русия обичайно на 12 април се провежда фестивал „ Време е да полетим в Космоса “, както и Гагаринска спартакиада, където всички искащи могат да сравнят своите физически благоприятни условия с достиженията на първия човек, летял в Космоса. Тази година, с изключение на всичко останало, ще се организира типичен концерт „ Чайковски и Космос “ с творби на Чайковски, Менделсон и Лист.


В центъра на Кьолн пък, на входа на уютно кафене, всяка година стои огромна надуваема фигура на космонавт в скафандър, който държи в ръка афиш с лика на Юрий Гагарин. Вътре наподобява като нормално кафене: бира, коктейли, разточителни разговори… за космоса, за звездите и за поривите на човечеството. Организацията на Юриевите вечери в Кьолн е по концепция на Юрген Хилл. Неговият живот е директно обвързван с проучването на Вселената, защото той работи в немския център по авиация и космонавтика. Интересна част от събитието е, че се организира викторина, чийто победител получава галактическа храна като премия. Същата, която подготвя за астронавтите Европейската галактическа организация, която е и един от спонсорите на Юриевите нощи в Кьолн. А тези, които идват в заведението с някакъв „ галактически “ детайл по себе си, получават безвъзмезден коктейл.
В пражкия планетариум пък преди три години излагат тъкмо копие на галактическия транспортен съд на Гагарин „ Восток-1 “. Там се организира цикъл от тематически мероприятия: лекции, изложения, лъчение на документални и художествени филми за първия космонавт на Земята. Цикълът приключва със среща на възпитаници и студенти с командира на екипажа на корабите „ Союз ТМ-30 “ и „ Союз ТМА-1 “ Сергей Зальотин, който споделя с тях мемоари за полетите, в които е взел участие.

„ Обикаляйки Земята в кораба, видях какъв брой е прелестна нашата планета. Хора, дано съхраняваме и умножаваме тази хубост, а не да я разрушавам! “ Тези думи са станали лозунг на събитието, което се отбелязва по цялостен сят. То набира известност с всяка минала година и това може единствено да ни окуражава да мислим за нови и нови подвизи, които да останат в историята.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР