Денят е 16 август 1951 г., мястото - малкото градче

...
Денят е 16 август 1951 г., мястото - малкото градче
Коментари Харесай

Целият град полудя – дрогиран ли беше Пон-Сен-Еспри с LSD?

Денят е 16 август 1951 година, мястото - дребното градче Понт-Сен-Еспри в региона Гар в Южна Франция. Преди 70 години това картинно място във френския прованс става сцена на апокалиптична картина. В един нормален на пръв взор ден десетки хора стартират да се оплакват от странни неразположения, сходни на хранително отравяне. Скоро обаче, в допълнение към признаци на гадене, мощни стомашни болки, повръщане и главоболие, се появяват и други – странни привидения и агонизиращи халюцинации и даже неволни опити за самоубийство. Гледката наподобява на всеобща полуда, обхванала целия град в продължение на дни.

Il y a 70 ans, les habitants de Pont-Saint-Esprit (Gard) sont victimes d'intoxication alimentaire. En cause, le pain du boulanger gangréné par un champignon, l'ergot de seigle. Bilan: 5 morts et plus de 50 internés. 1960, des habitants témoignent sur " l'affaire du pain maudit ".
— INA.fr (@Inafr_officiel)
Историята познава случая като „ Le Pain Maudit “ – „ Прокълнатият самун “, защото години наред за извършител на бедата е упрекван хлябът от локална пекарна. Според по-съвременна доктрина върху популацията е тествано ново химическо вещество, което през днешния ден е познато като LSD.

Денят, в който всички полудяха

Тези, които към момента си спомнят летния ден на 1951 година от първо лице, не желаят в никакъв случай повече да виждат гледката още веднъж. Френското градче Пон-Сен-Еспри е наранено от повсеместни халюцинации, предшествани от мощните болки в корема, гадене и повръщане. По време на всеобщата неуравновесеност хората получават ужасяващи привидения на горящ телата им огън, великански растения, увити към телата им и диви зверове, които ги преследват и желаят да ги раздерат. Един мъж даже се хвърля от прозореца на болничната си стая на втория етаж, крещейки „ Аз съм аероплан “.

The Curious Case of Le Pain Maudit a mystery
— Ginger and Nutmeg (@GingerandNutmeg)
На процедура целият град наподобява като оглупял. Стотици души попадат в болница, където на доста от тях са сложени усмирителни ризи или са връзвани към леглата, с цел да бъдат държани под надзор. Лекарите са безсилни пред гледката, а знанията им също. Петима от жителите даже умират. 

Ситуацията се успокоява след няколко дни, само че безсънните нощи на мнозина не престават съвсем месец след случая. Подобен случай не може да бъде подминат. Разследването е поето от френското държавно управление и група учени, с цел да се стигне до дъното на това, което се е случило в Понт-Сен-Еспри. Целият град е огледан под лупа, до момента в който най-после се декларира, че повода е открита.

Следствието за всеобщото натравяне стига до локалната пекарна за самун „ Roch Briand “. Смята се, че брашното за хляба било нечисто с отровна гъбичка, срещана в ръжта. Моравото рогче процъфтява върху ръжта при избрани климатични условия - и се демонстрира като огромни, виолетови зърна, стърчащи от главата на растението. Именно признаците от натряване с Моравото рогче, наподобявали тези след пиене и проявените от жителите на Пон-Сен-Еспри признаци. Зловещият случай става прочут в пресата като „ Le Pain Maudit “ – „ Прокълнатият самун “.

The 1951 Pont-Saint-Esprit mass poisoning has alleged that was part of MKDELTA. Known as Le Pain Maudit, on 15 August 1951, in the small town of Pont-Saint-Esprit in southern France, more than 250 people were involved, including 50 people interned in asylums and 7 deaths.
— John Feeley (@RealJohnFeeley)
Първоначално се смята, че отговорни за престъпното действие са мелничарят и хлебарят. Според полицията те са виновни за отряването на нищо неподозиращото локално население. Тяхната непорочност е потвърдена и след няколко месеца в ареста - те са освободени.

Съществували и други догатки за случилото се, които предполагали, че популацията било отровено със нечиста вода, живак, торове или мощен почистващ препарат, употребен за контейнерите за пшеница. Те обаче бързо били отхвърлени. Теорията с отровната гъбичка също била отхвърлена от скептици, защото въпросана гъбичка не била срещана от Средновековието и даже към средата на предишния век се считало, че тя е отстранена. Въпреки това Моравото рогче останало единствената правдоподобна и публична причина за всеобщата полуда.

Нова тайна доктрина

Случайно през 2009 година се появява нова светлина по забравения случай. Американският проверяващ публицист Ханк Албарели, работи върху своя книга, в която употребява декласифицирани документи на Централно разузнавателно управление на САЩ. По време на тяхното изследване се натъква на документ, който го кара да преобърне историята за хляба и Моравото рогче.

Албарели твърди, че Централно разузнавателно управление на САЩ стои зад отравянето на хората като е опитало върху жителите на града действието на веществото LSD. Той счита, че може би точно с това веществе са нечисти ръжените багети. Нещо повече, съгласно проверяващия публицист точно „ бащата на LSD “ - Алберт Хофман, както и други американски учени, занимаващи се с проучвания на биологични оръжия, са взели участие в следствието на случая с отрявянията в дребния френски град преди 70 години или са посещавали страната месеци по-рано.

LSD (диетиламид на лизергиновата киселина) е изолиран за първи път през 30-те години на предишния век от швейцарския химик Алберт Хофман. Първоначално веществото е разработвано с научна и здравна цел. Швейцарска фармацевтична компания застава зад концепцията приложението му да се тества в логиката на психиката и психиатрията и стартира да създава диетиламид на лизергиновата киселина.

The Curious Case of Le Pain Maudit
— ACCESS RIVIERA - Travel / Events / Yachting (@accessriviera)
Към 60-те години обаче субстанцията излиза от лечебните кабинети и стартира да се употребява за други цели. Все повече предтсвители на артистичните среди стартират да използват фармацевтичнто изобретение като опиат, което с изключение на всичко към оня мемонт е и законно. След време обаче стартират злоупотребите, а предозирането и последващите нещастни произшествия зачестяват. Така производството на лекарството е прекъснато, а свободното му потреблението за покачване на настроението – неразрешено.



Според журнлиста и различен открит документ от Централно разузнавателно управление на САЩ, задача на американската войска по това време била да се стартират " полеви опити " с използването на веществото. Целта – да се потвърди или отхвърли опцията за потреблението на LSD не като лекарство, а като „ оръжие “ за изкопчване на истинта по време на разпити, да вземем за пример.

Въпреки откритието на Ханк Албарели, Централно разузнавателно управление на САЩ не удостоверява неговата доктрина, а отговорен за лудостта на Пон-Сен-Еспри остава единствено le pain maudit, нечист с несъществуващото от епохи Мораво рогче.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР