Денят 4 август през 1693 г. се приема за рождена

...
Денят 4 август през 1693 г. се приема за рождена
Коментари Харесай

Случайна грешка на бенедиктинския монах Дом Периньон превръща виното в шампанско 

Денят 4 август през 1693 година се приема за рождена дата на шампанското. Авторството на пенливата течност се приписва на бенедиктинския духовник Дом Пиер Периньон, чието име носи най-престижната марка шампанско.

Елате бързо, аз пия звездички, били съгласно легендата първите му думи, до момента в който отпивал за първи път от виното. Тази фраза е употребена и в първата печатна реклама на шампанското, която се появила във френските вестници през 1800 година.

Ражда се от софтуерен недостатък. Който след това се трансформирал в най-желания резултат. В началото го наричали дяволското вино или скачащите тапи. Лудостта му създавала доста главоболия на винарите, които се опитвали да го укротят и да го накарат да се държи порядъчно, както останалите тихи виновност да вземем за пример. Заедно с това този нападател бил непрекъсната опасност за живота на производителите - звучни детонации се чували от всички мазета в Шампан.

Но добре е да напомним, че се злоупотребява с потреблението на известното название за пенливите виновност. Шампанско би трябвало да се назовава единствено виното от региона Шампан във Франция и единствено създаденото по обичайна за това вино технология.

Всъщност за първи път огромно количество пенливо вино е създадено към 1535 година в региона Лиму. Противно на легендата това не е дело на монаха Дом Периньон. Неговата заслуга е подобряването на технологията за произвеждане на шампанско и на неговото качество.

Възходът на шампанското стартира, когато то се озовава във френския кралски двор. Щипливото екзотично чувство му осигурило постоянни доставки в двореца и скоро то се трансформирало освен в мода, а и в знак на разкош. По традиция короноването на френските владетели ставало в Реймс и шампанското се трансформирало в неизменима част от тази гала. Но по-късно. Първоначално коронованите особи предпочитали обичайните виновност и до XVII век за тържествата в кралския двор са доставяли виновност от Шампан, само че не пенливи.Англичаните доста харесват новото пенливо вино - с помощта на тях то се е популяризира по света. Шампанското става прекомерно бързо известно в Европа. Особено огромни количества е консумирал съветският императорски двор.

Фирменото наименование Шампан (фр. Champagne) е предпазено за Европа още с Мадридския контракт (1891 г.) и се отнася за виновност, създадени единствено в тази провинция и съответстващи на традицията и стандарта. Този статут на напитката е доказан след това и с Версайския контракт, който завършва Първата международна война. Днес съществува интернационален комитет на шампанските виновност (фр. Comite Interprofessionel du Vin de Champagne), който е създал стандарт за произвеждане на виновността шампан в едноименната провинция и за технологията за произвеждане на гроздето и виното, в това число и най-подходящите сортове за тази технология - Шардоне (фр. chardonnay), Пино ноар (фр. pinot noir) и Пино мьоние (фр. pinot meunier). Ако са спазени всички тези условия, се разрешава върху етикета на бутилката да бъде записано шампан. През 2005 година е неразрешено даже потреблението на термина шампански способ за виновността, създадени в други региони на Франция и света, и се позволява единствено потреблението на термина обичаен способ (фр. methode traditionelle).

Естествено, пенливи виновност се отглеждат във всички страни, производители на вино. Те обаче употребяват разнообразни названия на продукта: в Испания той се назовава Cava, в Италия - Spumante, в ЮАР - Cap Classique. Най-разпространеното мускатово пенливо вино в Италия е Asti, а в Германия - Sekt. Дори в други провинции на Франция не е позволено да се употребява названието шампанско, заради което то се назовава Cremant. На територията на някогашния Съюз на съветските социалистически републики се употребяват епитети към думата шампанско: Советское шампанское, Украинское шампанское и други сходни. В Съединени американски щати е позволено да се употребява терминът шампанско, само че с допълнението semi-generic, което дава информация, че това вино е създадено в Съединените щати.

Класическото шампанско вино е бяло. Дори в случай че е създадено от аления вид Пино ноар, то може да остане бяло, в случай че незабавно след изтискването ширата се отдели от джибрите. Иначе престояването на ширата с джибрите оцветява виното и колкото по-продължителен е този престой - толкоз по-наситено алено е то. Това е общоприетият метод за основаване на розово и алено шампанско.

Шампанското, създадено единствено от сорта Шардоне се назовава Бяло от бялото (фр. blanc de blancs), а когато е произведно от сорта Пино ноар, се назовава Бяло от аленото (фр. blanc de noirs).

В момента името шампанско имат право да поставят на продукцията си единствено 40 производители от района Шампан, където е изобретена напитката. С бутилки с шампанско обичайно се отбелязва всеки щастлив мотив. В един от най-популярните и обичани спортове - автомобилното съревнование Формула 1, спечелилият и призьорите постоянно се обливат с големи бутилки на подиума. От 2000 година се употребява единствено шампанско марка Mumm, което е на пазара от 1827 година и се създава в град Реймс.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР