Деня на спасението честваме днес в памет на медиците, полицаите,

...
Деня на спасението честваме днес в памет на медиците, полицаите,
Коментари Харесай

Тържествена церемония за “Деня на спасението“ пред ВМА

Деня на спасението честваме през днешния ден в памет на медиците, служителите на реда, спасителите, пожарникарите и елементарните жители, починали при спасяването на човешки живот. На тържествената гала в градинката пред Военно-медицинската академия, пред Паметника на медицинските чинове, починали във войните.

Песента " Ако си дал " на Емил Димитров е самобитен химн на 15 август, денят, в който България уважава паметта на експертите, изгубили живота си, спасявайки хора. Представители на държавното управление, институциите и десетки жители уважиха паметта на спасителите с минута безмълвие.

Паметникът пред ВМА беше обсипан с венци и цветя. В словото си основният редактор на списание " Български доктор " лекар Тотко Найденов напомни подвига на младия доктор Стефан Черкезов, избавил преди години 47 пасажери от пламнал рейс, само че самичък умрял от раните си и добави:

" Издирили сме имената на над 130 лекари и медицински сестри, починали по време на работа. Известни са имената и на други българи, служители на реда, елементарни жители, които са починали, спасявайки удавници или затрупани в мините хора. Бог да ги елементарни и безконечна да бъде паметта им ".

България е единствената страна в Европейски Съюз, а евентуално и в света, която има специфичен ден за респект към хората, избавили човешки животи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР