Денвър, Синсинати и Милуоки, Атланта, Филаделфия, Лос Анджелис, Питсбърг и

...
Денвър, Синсинати и Милуоки, Атланта, Филаделфия, Лос Анджелис, Питсбърг и
Коментари Харесай

Американската цветна революция

Денвър, Синсинати и Милуоки, Атланта, Филаделфия, Лос Анджелис, Питсбърг и Кливланд - един след различен американските градове афишират комендантски час поради протестите, обхванали страната. 
Протестиращи подпалиха входа на щаб-квартирата на CNN в Атланта и футболен музей, в Ню Йорк превзеха за малко 88-и полицейски сектор в Бруклин, а в Остин нападнаха постройката на Върховния съд на Тексас. Няколко полицейски сектора в Хюстън горяха, а даже Белият дом във Вашингтон беше под опасност. 
Горят коли и здания, ограбени са десетки магазини. 

Америка има своя нов майдан

своята " пролет ", своята цветна гражданска война.
Всичко стартира поради ужасното ликвидиране на тъмнокожия Джордж Флойд в Минеаполис. Четирима бели служители на реда задържат Флойд по подозрения, че е платил за цигари с подправена банкнота. Не е въоръжен, не оказва опозиция. Свалят го на земята. Един от служителите на реда държи крайници си няколко минути върху врата на Флойд, макар че той неведнъж повтаря: “Не мога да вдишвам ” и “Умирам ”. Накрая, сниман от няколко камери, Флойд умира от асфиксия.  
Това не е първото, евентуално няма и да е последното ликвидиране на невъоръжен негър от бял служител на реда. През годините имаше доста такива случаи на непредизвикана експанзия, на явен расизъм и всички те водеха до митинги. Последният протест в народен мащаб обаче бе от дълго време - след убийството на невъоръжения негър юноша Майкъл Браун през август 2014 година в предградието на Сейнт Луис Фъргюсън. 
Расовите протести в този момент са много по-силни, само че и много по-интересни, защото биха могли да окажат въздействие на президентските избори, които ще се проведат на 3 ноември. 
Досега такива протести при Тръмп нямаше. Първите години от мандата на настоящия американски президент бяха белязани от стопански растеж, с помощта на който даже и бедните пластове от популацията живееха по-добре. Но пристигна коронавирусът и съвсем 40 милиона американци останаха без работа. Малкият и междинният бизнес, гръбнакът на американската стопанска система, бе ударен грубо, карантината докара до отмалялост, обезсърчение и яд. Казват, че това са същинските аргументи за протеста през днешния ден. Казват, че безумното ликвидиране на Джордж Флойд е финалът на карантината в Америка .

Финалът на " огромната изолираност "

Убийството бе искрата, която изкара всички отрицателни страсти, трупани през трите месеци на битка с епидемията. 
Как реагира елитът на Съединени американски щати?
Президентът Тръмп реши обществено да осъди убийството и да не се впуска в мнения. Но протеста се разрасна бързо, стигна до вратата на Белия дом и Тръмп трябваше да заеме позиция. Сега президентът не поддържа протестите, той споделя: “Паметта му /на Флойд/ е опетнена от крайнолеви размирници, грабители и анархисти. Стоя пред вас като другар и съдружник на всеки американец, търсещ правдивост и мир, и като корав съперник на всеки, който експлоатира тази покруса, с цел да граби, мародерства, атакува и заплашва.... ” Защо Тръмп зае такава позиция? Защото в щаба на Тръмп виждат прилика сред сегашните протести и тези от края на 60-те години, когато расовите митинги довеждат до разнобой в Демократическата партия /която поддържа бунтовете/, и разрешават на Никсън /който приказва за възобновяване на реда/ да завоюва президентските избори. Републиканците на Тръмп чакат протестите в този момент да бъдат ориентирани и против предизборните мероприятия на Демократическата партия - тъкмо както се случва през 1968 в Чикаго. 
Джо Байдън, сигурният противник на Тръмп наесен, реши да капитализира митингите и записа видео послание откакто разговоря със фамилията на Джордж Флойд. Представители на щаба на Байдън деликатно поддържат митингите, пробвайки се да отделят от една страна мирните протестиращи от вандалите, които нападат публични и частни здания. Байдън, който се пробва да насочи гнева на протестиращите против Тръмп, наскоро обаче позволи стратегическа неточност, като съобщи, че 

същинските афроамериканци не могат да поддържат Тръмп 

Т.е., в случай че някой тъмнокож избирател харесва Тръмп, той не е същински тъмнокож гласоподавател. Говори се, че 77-годишният Байдън е подготвен да вземе в екипа си афроамериканка като вицепрезидент. Напред в този всекидневен лист изпъкна кметът на Атланта Кейша Ланс Ботъмс, която в петък през нощта насочи прочувствен апел за успокоение в града. Други евентуални кандидатки в листата на Байдън са сенаторката от Калифорния Камала Харис, Вал Демингс, която е член на Камарата на представителите от Флорида, и Стейси Ейбрамс, демократка от Джорджия и деятел за изборните права.

А Тръмп върви и повтаря " M.A.G.A. loves the black people ". 
Дали по този начин ще стане - дали ще бъдат атакувани мероприятия на Директива за птиците и дали афроамериканците ще извърнат дефинитивно тил на Тръмп, може да се предвижда, в случай че се знае кой стачкува в този момент. Не, на митингите не са единствено небогати тъмнокожи, мачкани от бялото предимство. Една от най-разпространените тези е, че расовото неодобрение в този момент гори с дейното присъединяване на “Антифа ” придвижването - крайно леви либерали и анархисти, които от дълго време набират сили в Европа. Това е теза на републиканците. Тя се роди и разви за пет дни и доближи колминацията си с решението на Тръмп да разгласи " Антифа " за терористична организация. Всичко това има някакво официално пояснение. Ако имаше сходни митинги у нас, те сигурно щяха да бъдат наречени антиправителствени, тъй като цялата власт е съсредоточена в ръцете на кабинета и парламентарното болшинство. Само че тук става дума за Съединени американски щати, за самостоятелни щати, които имат своите губернатори, своите органи на реда и така нататък, които водят самостоятелна политика. В Минеаполис /Минесота/, в Портланд /Орегон/, в Ню Йорк и Вашингтон - десетилетия наред ръководи Демократическата партия. Кметът на Портланд Тед Уилър не отбрани преди година по никакъв метод хората на Тръмп, когато бяха нападнати от " Антифа " в центъра на града. Миналата година кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей персонално водеше митингите против Тръмп. Главният прокурор на Минесота Кейт Елисън позираше с указания на " Антифа " придвижването. 
Т.е. - в този момент хората на Тръмп на драго сърце следят по какъв начин крайната левица громи кметовете и губернаторите, които я поддържаха. По подигравка на ориста бе ударена тв CNN, която за Тръмп е осведомителният рупор на демократичния свят.
Ситуацията не е еднопосочна. В Минесота дотолкоз се объркаха, че започнаха да упрекват за погромите някакви бели националисти. В огромното и мощно придвижване “Black Lives Matter ” пък от години търсят някаква “руска връзка “ - несъмнено, няма по какъв начин да не се търси и такава.
Бунтовете ще затихнат. Кога - не е ясно. В момента силите на полицията и националната армия стигат, с цел да защитят главните държавни здания. Предишните прояви на улично неодобрение демонстрират, че след погромите следва внезапно намаляване на напрежението.
Кой е решил по-добре обстановката - Тръмп или Байдън, ще се види наесен.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР