Денонощните аптеки продължават да намаляват. Броят им вече падна под

...
Денонощните аптеки продължават да намаляват. Броят им вече падна под
Коментари Харесай

Денонощните аптеки са вече под 1%

Денонощните аптеки не престават да понижават. Броят им към този момент падна под 1%. В София те са най-вече. Колко тъкмо обаче - не е ясно, предава БТВ.

Данни липсват за цялата страна, споделят виновните институции. Според указател, който към този момент е изгубил новост, денонощни са под 1% от всички аптеки у нас - или към 30 цяла България.

Вече 10 години над 30 000 души в Нова Загора нямат денонощна аптека. Такава няма и да има, счита Стоянка Кавръкова, фармацевт от 40 години. В тази обстановка фамилиите с дребни деца се стараят да се презапасяват.

Заради неналичието на денонощна аптека Спешна помощ търсят и пациенти, които могат да се лекуват у дома.

Никой не знае какъв брой са градовете в тази обстановка. Данни има единствено за аптеките с контракт с НЗОК. Дори в София, където денонощните аптеки са към 20, съгласно данни на Здравната каса дефицитът е осезателен и даже стават опашки.

От Здравното министерство обясниха, че указател на денонощни аптеки няма, тъй като притежателите не са длъжни да уведомяват дали работят на 24-часов режим.

Фармацевтите изясняват, че с цел да поддържат денонощна аптека, на процедура работят на загуба. Дори и в огромните градове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР