ДЕНИЦА ЗЛАТЕВА е родена през 1975 г. в София. Завършила

...
ДЕНИЦА ЗЛАТЕВА е родена през 1975 г. в София. Завършила
Коментари Харесай

Деница Златева: В ЕП ще отстоявам справедливи доходи и еврофондове

ДЕНИЦА ЗЛАТЕВА е родена през 1975 година в София. Завършила е компетентност " Корпоративен мениджмънт ". Била е народен представител в Екологичен потенциал, след което е депутат в 42-то Народно събрание от Българска социалистическа партия. През август 2012 година е определена за вицепрезидент на Социалистическия интернационал на дамите. Между 2009 и 2017 година е интернационален секретар на Българска социалистическа партия. От 27 януари 2017 година е длъжностен вицепремиер в държавното управление на Огнян Герджиков, отговарящ за подготовката на българското председателство на Европейски Съюз. Златева е зам.-председател на ИБ на Българска социалистическа партия с сектор интернационална активност.

Владее британски, немски, съветски и испански език.

" На 26 май българите би трябвало да намерят куража да се опълчват на безобразията във властта "

- Г-жо Златева, кои ще са вашите цели като български народен представител в Европейския парламент?

- За мен един от водещите цели би бил да върнем обществена Европа. Неслучайно " Българска социалистическа партия за България " избра посланието " Справедливост СЕГА! ". Има потребност от правдивост в България, само че и в Европа.

Първи като политическа мощ очертахме след необятно общопартийно разискване нашите задължения и съдържателна стратегия. Представихме своята ясна позиция и стратегически взор за развиването на Европа и за мястото на България. Обединена Европа е основана и съществува поради своите жители - поради тяхното благоденствие, сигурност, развиване. В последните години обаче политиката на десницата трансформира индивида от индивид в обект - от цел на стопанската система в нейно средство. За Българска социалистическа партия и за европейските социалисти приоритет са жителите, заслужено систематизиране и на вложения, и на приходи, и на европейски фондове. Не бива да разделяме страните на дребни и огромни, на мощни и слаби. Не е това смисълът на съюза.

За мен друга значима битка би била скъсяването на дистанцията, която сега съществува сред жителите и европейските институции, да разбираем налично и разбираемо на хората по какъв начин европейските закони влияят директно или индиректно върху тях и всекидневието им, какъв е смисълът от участието ни в Европейския съюз. Мисля, че приоритет на всеки евродепутат би следвало да бъде смяната във възприемането на Брюксел като център на една тежка бюрократична машина.

- Провеждате доста срещи и диалози с хората. Как те одобряват Европа и Европейски Съюз? Запознати ли са по какъв начин политиките, които се разискват там, въздействат върху живота на българите?

- От месеци пътувам из цяла България. Имаме срещи и в огромните градове, само че за мен са изключително значими визитите в дребните обитаеми места и общини, където се сблъскваш с същинското лице на " забележимите резултати " от близо 10-годишното ръководство на ГЕРБ - липса на междуселищна инфраструктура, на аптеки, лечебни заведения, разпад на учебни заведения, обезлюдяване на цели села. Когато си измежду хората, не е належащо да четеш европейски и национални статистики, с цел да си дадеш сметка, че България след 12 години участие в Европейски Съюз е преди всичко по дял от популацията, което живее в материални ограничения и беднотия. Години, през които съвсем през целия интервал ръководи ГЕРБ и през които се задълбочават обществените неравенства и междурегионалните разлики. Въпреки това дръзвам да настоявам, че за хората Европейски Съюз може да наподобява отдалечен, само че в българското общество господства позитивната настройка към него. Спомням си още в първите години на участието ни европейските фондове се разглеждаха като значим фактор за социално-икономическото развиване на страната. Проблемът е, че те не се употребяват дейно, а контролът е занижен. И като резултат - продължаваме да оглавяваме отрицателните ранглисти. Средствата не се разходват целево и законосъобразно, облагодетелстват се малко на брой, а всички ние с налозите си би трябвало да връщаме пари на Европа за некачествените пътища, за подправените къщи за посетители, за купените с европейски средства джипове и яхти.

Всичко това нервира и обезверява в някаква степен и хората, и бизнеса. И най-лошото е, че това не е индивидуален случай, а наподобява на добре проведена скица за злоупотреби и корупция.

- Защо е значимо идващият бюджет на Европейски Съюз да планува повече средства за България?

- Бюджетът на Европейския съюз е един от основните моменти в дебата за бъдещето на Европа. За страдание, приключването на мандата на настоящите европейски институции ще забави процеса на подготовка, програмиране и приемане на бъдещия бюджет, сходно на предния програмен интервал. Това ще докара до закъснение на старта на асимилиране на средствата на национално ниво и ще сътвори компликации, само че се надявам този път забавянето да не е по този начин фрапантно.

Следващият бюджет на Европейски Съюз би трябвало да бъде привързан с дълготрайна тактика за развиване, да бъде зависещ на ясно дефинирани цели, а не да се дефинират области и цели за финансиране на парче и без ясна цел и добавена стойност. Важно е да бъдат взети поради другите позиции на страните членки във връзка с бюджетната рамка. България не би трябвало да гледа менюто, а да бъде дейна на масата на договарянията и да упорства за няколко неща. На нашата територия се намира най-бедният район в Европа. Затова би трябвало да настояваме всички райони да се възползват от кохезионната политика, до момента в който най-слабо развитите да останат нейна съществена цел. Нещо повече - действителните вложения в напредък, претовареност и уравновесено териториално развиване да бъдат в центъра на политиката на доближаване, само че най-много под формата на безплатни средства, а не толкоз като финансови принадлежности. Новите задания и цели пред съюза не трябва да бъдат финансирани за сметка на тази политика. И в умозаключение, значим е обсегът на ресурса, който получаваме като страна бенефициент, само че от контрола и потенциала на националните и локалните управляващи зависи добавената стойност на всяко получено евро.

- Какви са посланията ви към гласоподавателите? Защо би трябвало да гласоподават за претендентите на " Българска социалистическа партия за България "?

- Докато другите представяха партийните си листи, ние първо представихме своите стратегия и цели. От друга страна, " Българска социалистическа партия за България " е единствената политическа мощ, която избра демократично кои да бъдат нейните претенденти, във всички останали случаи станахме очевидци на нареждане на листите в партийните кабинети на водачите. Листата на Българска социалистическа партия съчетава в себе си експертност и професионален опит в редица публични сфери. Младите претенденти в листата са доказателство за поредната политика и волята на партията за обновяване.

- Защо Българска социалистическа партия би трябвало да завоюва евроизборите? Как успеха ще се отрази на развиването на страната?

- Това са избори, в които националното и европейското като проблематика се преплитат. Вотът на 26 май не трябва да бъде подценяван - той има както европейски, по този начин и народен залог, а точно - да покаже волята на българските жители за смяна. Точно по тази причина всеки ден приканвам хората да бъдат дейни, а не апатични и безразлични, да се разделят с разбирането, че от техния глас нищо не зависи. Напротив, да излязат да създадат своя избор по разбиране, без значение за коя политическа мощ, само че свободен избор, без напън и без боязън да изразят гражданската си позиция. Отказът от присъединяване в изборите значи, че нямаме предпочитание да се противопоставим на безобразията, на които сме очевидци всеки ден. Не може да привикваме към тях и мисля, че българските жители имат куража да се преборят.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР