ДЕНИЦА ЗЛАТЕВА е родена през 1975 г. в София. Завършила

ДЕНИЦА ЗЛАТЕВА е родена през 1975 г. в София. Завършила ...

Деница Златева: В ЕП ще отстоявам справедливи доходи и еврофондове.


ДЕНИЦА ЗЛАТЕВА е родена през 1975 г. в София. Завършила е специалност "Корпоративен мениджмънт". Била е депутат в ЕП, след което е народен представител в 42-то НС от БСП. През август 2012 г. е избрана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал на жените. Между 2009 и 2017 г. е международен секретар на БСП. От 27 януари 2017 г. е служебен вицепремиер в правителството на Огнян Герджиков, отговарящ за подготовката на българското председателство на ЕС. Златева е зам.-председател на ИБ на БСП с ресор международна дейност.

Владее английски, немски, руски и испански език.

"На 26 май българите трябва да намерят куража да се противопоставят на безобразията във властта"

- Г-жо Златева, кои ще са вашите приоритети като български депутат в Европейския парламент?

- За мен един от водещите приоритети би бил да върнем социална Европа. Неслучайно "БСП за България" избра посланието "Справедливост СЕГА!". Има нужда от справедливост в България, но и в Европа.

Първи като политическа сила очертахме след широко общопартийно обсъждане нашите ангажименти и съдържателна програма. Представихме своята ясна позиция и стратегически поглед за развитието на Европа и за мястото на България. Обединена Европа е създадена и съществува заради своите граждани - заради тяхното благополучие, сигурност, развитие. В последните години обаче политиката на десницата превърна човека от субект в обект - от цел на икономиката в нейно средство. За БСП и за европейските социалисти приоритет са гражданите, справедливо разпределение и на инвестиции, и на доходи, и на европейски фондове. Не бива да делим държавите на малки и големи, на силни и слаби. Не е това смисълът на съюза.

За мен друга важна борба би била скъсяването на дистанцията, която в момента съществува между гражданите и европейските институции, да обясним достъпно и разбираемо на хората как европейските закони въздействат пряко или косвено върху тях и всекидневието им, какъв е смисълът от членството ни в Европейския съюз. Мисля, че приоритет на всеки евродепутат би следвало да бъде промяната във възприемането на Брюксел като център на една тежка бюрократична машина.

- Провеждате много срещи и разговори с хората. Как те приемат Европа и ЕС? Запознати ли са как политиките, които се обсъждат там, влияят върху живота на българите?

- От месеци пътувам из цяла България. Имаме срещи и в големите градове, но за мен са особено важни посещенията в малките населени места и общини, където се сблъскваш с истинското лице на "видимите резултати" от близо 10-годишното управление на ГЕРБ - липса на междуселищна инфраструктура, на аптеки, болници, разпад на училища, обезлюдяване на цели села. Когато си сред хората, не е необходимо да четеш европейски и национални статистики, за да си дадеш сметка, че България след 12 години членство в ЕС е на първо място по дял от населението, което живее в материални лишения и бедност. Години, през които почти през целия период управлява ГЕРБ и през които се задълбочават социалните неравенства и междурегионалните различия. Въпреки това смея да твърдя, че за хората ЕС може да изглежда далечен, но в българското общество доминира положителната нагласа към него. Спомням си още в първите години на членството ни европейските фондове се разглеждаха като важен фактор за социално-икономическото развитие на страната. Проблемът е, че те не се използват ефективно, а контролът е занижен. И като резултат - продължаваме да оглавяваме негативните класации. Средствата не се разходват целево и законосъобразно, облагодетелстват се малцина, а всички ние с данъците си трябва да връщаме пари на Европа за некачествените пътища, за фалшивите къщи за гости, за купените с европейски средства джипове и яхти.

Всичко това дразни и обезверява в някаква степен и хората, и бизнеса. И най-лошото е, че това не е единичен случай, а прилича на добре организирана схема за злоупотреби и корупция.

- Защо е важно следващият бюджет на ЕС да предвижда повече средства за България?

- Бюджетът на Европейския съюз е един от ключовите моменти в дебата за бъдещето на Европа. За съжаление, изтичането на мандата на действащите европейски институции ще забави процеса на подготовка, програмиране и приемане на бъдещия бюджет, подобно на предния програмен период. Това ще доведе до забавяне на старта на усвояване на средствата на национално равнище и ще създаде трудности, но се надявам този път забавянето да не е така драстично.

Следващият бюджет на ЕС трябва да бъде обвързан с дългосрочна стратегия за развитие, да бъде подчинен на ясно дефинирани цели, а не да се определят области и приоритети за финансиране на парче и без ясна цел и добавена стойност. Важно е да бъдат взети предвид различните позиции на държавите членки по отношение на бюджетната рамка. България не трябва да гледа менюто, а да бъде активна на масата на преговорите и да настоява за няколко неща. На нашата територия се намира най-бедният регион в Европа. Затова трябва да настояваме всички региони да се възползват от кохезионната политика, докато най-слабо развитите да останат нейна основна цел. Нещо повече - реалните инвестиции в растеж, заетост и балансирано териториално развитие да бъдат в центъра на политиката на сближаване, но най-вече под формата на безвъзмездни средства, а не толкова като финансови инструменти. Новите задачи и цели пред съюза не бива да бъдат финансирани за сметка на тази политика. И в заключение, важен е обхватът на ресурса, който получаваме като страна бенефициент, но от контрола и капацитета на националните и местните власти зависи добавената стойност на всяко получено евро.

- Какви са посланията ви към избирателите? Защо трябва да гласуват за кандидатите на "БСП за България"?

- Докато другите представяха партийните си листи, ние първо представихме своите програма и приоритети. От друга страна, "БСП за България" е единствената политическа сила, която избра демократично кои да бъдат нейните кандидати, във всички останали случаи станахме свидетели на подреждане на листите в партийните кабинети на лидерите. Листата на БСП съчетава в себе си експертност и професионален опит в редица обществени сфери. Младите кандидати в листата са доказателство за последователната политика и волята на партията за обновление. 

- Защо БСП трябва да спечели евроизборите? Как победата ще се отрази на развитието на страната? 

- Това са избори, в които националното и европейското като проблематика се преплитат. Вотът на 26 май не бива да бъде подценяван - той има както европейски, така и национален залог, а именно - да покаже волята на българските граждани за промяна. Точно затова всеки ден призовавам хората да бъдат активни, а не апатични и безразлични, да се разделят с разбирането, че от техния глас нищо не зависи. Напротив, да излязат да направят своя избор по убеждение, независимо за коя политическа сила, но свободен избор, без натиск и без страх да изразят гражданската си позиция. Отказът от участие в изборите означава, че нямаме желание да се противопоставим на безобразията, на които сме свидетели всеки ден. Не може да привикваме към тях и мисля, че българските граждани имат куража да се преборят.

Източник: duma.bg