Деница Златева, бивш служебен премиер по европредседателството, заверила финансовия отчет

...
Деница Златева, бивш служебен премиер по европредседателството, заверила финансовия отчет
Коментари Харесай

Вечерни новини: 11 юли

Деница Златева, някогашен длъжностен министър председател по европредседателството, заверила финансовия доклад на НДК за 2016 година

И Израел се включи в офанзивата по Сорос Израелското външно министерство жигосах някои от дейностите на американския милиардер Джордж Сорос, взимайки страната на Унгария в " основателните " ѝ рецензии към него, предават " Ройтерс " и израелски медии. Американският човеколюбец, който по генезис е маджарски евреин, заделя забележителна част от благосъстоянието си за групи, подкрепящи демокрацията и човешките права. Тази му активност го трансформира в цел за унгарското държавно управление, изключително поради поддръжката му за приемането на повече мигранти, което Будапеща отхвърля. През последните месеци министър председателят Виктор Орбан поддържаше акция, в която той постоянно беше изобразяван като изверг и зложелател на страната. " Нека не позволим на Сорос да се смее финален ", гласят билбордове със фотоси на вложителя.

13.650
млн. лева оставащ дълг от общо 40 млн. лева изплати БДЖ към " Еврофима " (Европейското сдружение за финансиране закупуването на преносим жп състав).Деница Златева е освободила от финансова отговорност Мирослав Боршош и другите двама членове на управата на НДК и е приела доклада им за 2016 година Това се е случило на 2 май 2017 година, преди да завърши работата на служебния кабинет. " Това е реалност. Как ще го тълкувате оставям на вас. " Това заяви министърът на културата Боил Банов по време на чуване пред депутатите в основаната особено за свадите към НДК и българското председателство парламентарна комисия. Той добави, че разрешението за подписване на спомагателни контракти по строително-монтажните работи и контракт за техника се прави още веднъж по времето на Деница Златева. " Четирите млн. лева разноски, които не са по строително-монтажните работи, а по други действия - още веднъж по времето на Деница Златева е направено предложение от работна комисия да бъдат приети като част от строителните действия ", добави Банов. В чуването пред депутатите вземат участие още вицепремиерът Томислав Дончев и Лиляна Павлова. Павлова, която уволни Боршош на 26 юни, повтори констатациите си за нарушавания при усвояването на средствата за ремонта на НДК и съобщи, че е инициирала четири инспекции в сдружението, чието управление е разследвано и от прокуратурата. Самият Боршош не бе в комисията, само че изпрати писмо до медиите, в което отхвърля изказванията на Павлова. Комисията би трябвало да изслуша и някогашният длъжностен министър председател по европредседателството Деница Златева, която сега е в Съединени американски щати.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) извърши отчасти предварително погасяване в размер на 30 млн. лева по заема, провиснал от бюджета в края на 2014 година за финансиране дефицита на средствата на фонда за погашение на обезпечените влогове на вложителите в КТБ след лишаване на лиценза й, заяви Министерството на финансите. Това е второто отчасти предварително погасяване по заема, с което общият размер на предварително погасената от фонда главница доближи 1.175 милиарда лева Фондът възнамерява да погаси оставащата главница в размер на 500 млн. лева също преди падежа на заема. Следващото отчасти предварително погасяване ще бъде осъществено след изговаряне на съда по несъстоятелността с окончателното решение по постъпилите тъжби против утвърдената от фонда първа частична сметка за систематизиране на наличните суми сред кредиторите на КТБ. Размерът на заема по контракт е до 2 милиарда лева, от които фондът е усвоил 1.675 милиарда лева

Независимо проучване, показано пред депутати от Европейския парламент, показва България като страна в риск поради концентрацията на медийна благосъстоятелност и политически надзор над публицистичната политика, заяви БНР. Резултатите от изследването са показани пред евродепутатите от комисията по цивилен свободи. България е посочена като високорискова страна за медийната самостоятелност дружно с Гърция, Унгария и Италия. Изследването се споделя " Мониторинг на медийния плурализъм ", касае се за 2016 година, съфинансирано е от Европейски Съюз и обгръща всички страни членки, плюс още няколко балкански страни. По три от изследваните индикатори в България има висок риск за независимостта на публицистите – концетрация на благосъстоятелност, премахване на конкуренцията посредством придобиване на разнообразни по тип медийни организации и въздействие на притежателите и рекламодателите върху публицистичното наличие. Рискът от политически надзор върху медиите се дефинира на 79% съгласно създателите.

Тази година в Софийския университет " Св. Климент Охридски " са кандидатствали 7230 души, като за поредна година най-вече от тях са показали като първо предпочитание компетентност " Психология ". На второ и трето място са надлежно специалностите " Публична администрация " и " Социология ", следвани от " Английска лингвистика ", " Компютърни науки ", " Софтуерно инженерство ", " Българска лингвистика ", " Информатика ", " Информационни системи " и " Право ". От 12 до 14 юли тече записването на признатите на първо класиране.

Инспекторите от " Фискален надзор " на Националната организация за приходите (НАП) са направили над 5 хиляди инспекции по Черноморието от началото на юли, оповестяват от Национална агенция за приходите. Контролната акция на приходната организация, Министерство на вътрешните работи и митническите служби в обитаемоте места по крайбрежието ще продължи без спиране до края на туристическия сезон. Проверената стока на контролно-пропускателните пунктове на курортните комплекси в областите Бургас и Варна е на стойност близо 4.5 млн. лева Наложени са обезпечения в 13 случая заради открити отговорности на компаниите към бюджета. Съставени са 4 акта за открито административно нарушаване, а един търговски обект ще бъде запечатен за неиздаване на касов бон. Данъчни инспектори следят за отчитане на обороти и издаване на касови бележки, както и за придвижването на рискови артикули, в това число алкохол и тютюневи произведения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР