Деница Василева, ученичка в 10. клас в Първа английска гимназия

...
Деница Василева, ученичка в 10. клас в Първа английска гимназия
Коментари Харесай

Деница Василева и Анна Тенева са големите победители в „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“

Деница Василева, ученичка в 10. клас в Първа британска гимназия и Анна Тенева, ученичка в 9. клас в 90. СУ „ Генерал Хосе де ранг Мартин “, София са огромните спечелили в ученическия конкурс-обучение „ Работилница за креативно писане – Разкажи за София “. Това стана ясно по време на специфична церемония-спектакъл, която се организира в Общински културен дом „ Искър “.

Двете девойки получават и огромната премия в състезанието – посещаване в Брюксел по покана на евродепутата Ева Майдел. Второто място заслужи Емили Караколева, ученичка в 11. клас в 22. СЕУ „ Георги Стойков Раковски “, която получи персонално премията си от Кристина Баксанова, началник „ Международни вести “ в bTV Новините и наставник в състезанието. На трето място журито класира Габриела Маринова, също единадесетокласничка от 9. Френска езикова гимназия „ Алфонс дьо Ламартин “.

Преди да станат известни имената на спечелилите и на заелите призовите места в състезанието, публиката се потопи в прочувствените и креативен търсения на надарените възпитаници и „ видя “ София през техните очи. Това стана с помощта на особено подбрани и смислови свързани текстове от техните есета, пътеписи и портрети, които бяха прочетени художествено на сцената от Десислава Василева, Мария Маркова, Симеон Александър, Даяна Благоева, Йоан Каратонев и Калина Александрова, под съпровода на пиано от маестро Симеон Стойков. Ефектът от четенето бе заздравен и от подбрани визии от София, предоставени особено за спектакъла от „ Етюдите на София “.

„ Имам задача. Да диря, откривам и демонстрирам красивото и положителното. Да разпространявам положителните образци. Защото мисля, че всички имаме доста потребност от това. И знаете ли? Те са доста, когато отвориш сърцето си и имаш очите да ги видиш. Тази вечер е едно доказателство за това и имам вяра, че всички бяхте допрени и разчувствани от текстовете на новооткритите от нас гении в плана „ Работилница за креативно писане – Разкажи за София “ – сподели в прочувствената си тирада пред публиката, Десислава Василева, ръководител на управителния съвет на фондация „ Добрият образец “ – уредник на проявата, в която в границите на по-малко от два месеца, 31 възпитаници от софийски учебни заведения демонстрираха и надградиха уменията си за креативно писане и сътвориха своите неповторими есета, пътеписи и портрети.

В рамките на конкурса-обучение, който се реализира с финансовата поддръжка на Столична община и е част от културния календар на София, учениците имаха уроци със своите ментори и работите им бяха оценени от професионално жури, част от което е и водещият на „ 120 минути “ по bTV Светослав Иванов.

Журито имаше нелеката задача да избере и класира най-хубавите от най-хубавите участници в състезанието „ Работилница за креативно писане – Разкажи за София “, всред десетимата финалисти, които взеха решение чудесно и двете си задания – Анастасия Трейман от 9. Френска езикова гимназия „ Алфонс дьо Ламартин “, Анна Тенева от 90. СУ „ Ген Хосе де Сан Мартин “, Габриела Маринова от 9. Френска езикова гимназия „ Алфонс дьо Ламартин “, Деница Василева от Първа британска гимназия, Емили Караколева от 22 СУ „ Георги Стойков Раковски “, Жасмина Петкова от 119 СУ „ Академик Михаил Арнаудов “, Ирина Тилова от 18.СУ „ Уилям Гладстон “, Йоана Кънчева от 73. СУ с преподаване на непознати езици „ Владислав Граматик “, Цветелина Стоянова от 153. СУ „ Неофит Рилски “ и Ясен Терзиев от 9. Френска езикова гимназия „ Алфонс дьо Ламартин “.

Специални награди в състезанието получиха:

Ирина Тилова и Цветелина Стоянова – грамота и покана за банкет без изпит в една от специалностите в катедра „ Медии и публични връзки “ на УНСС.153 СУ „ Неофит Рилски “ – грамота за учебното заведение, за това, че подтиква дейното присъединяване на своите ученици в литературния конкурс.Жасмина Петкова – грамота за най-млад участник, съумял да се класира измежду финалистите в състезанието.Ясен Терзиев – грамота за автентичен метод при решение на креативните задания.Златина Юрукова – грамота за най-въздействащо есе.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР