Деница Ненчева е от хората, които не се страхуват от

...
Деница Ненчева е от хората, които не се страхуват от
Коментари Харесай

Деница Ненчева: Когато енергетиката ти е страст

Деница Ненчева е от хората, които не се опасяват от провокации. Напротив! Тя е на мнението, че човек би трябвало непрекъснато да се самоусъвършенства и да развива себе си като експерт. И освен.  Определено не й елементарно, имайки поради, че е правист в региона на енергетиката, която обичайно е непокътнато място за мъжете. Владее 5 езика, приключила е Нов Български Университет, а сега следва Professional MBA, Energy Management в WU Exectutive Academy. Поговорихме с нея за избора й да се развива в типично мъжка област, за трендовете във възобновимата сила, а също по този начин за следването и живота във Виена.
Опиши се с 3 думи.
Целеустремена, въодушевена и адаптивна.
Ти си юрист с над 10-годишен опит в енергийния бранш, в който доминират най-вече мъже. Какво в действителност ти харесва в тази сфера?
Енергетиката е доста забавен бранш, с доста специфики и значим за развиването на всяка страна. Всеки човек го интересува, дали когато се прибере у дома, лампата ще свети и каква сметка ще заплати в края на месеца. Харесва ми опцията с това, което върша, да мога да повлияя силата, с която се зарежда тази лампа да е от екологично чист запас.
Наистина секторът е доминиран от мъже и дамите би трябвало да са адаптивни, уверени и доста положителни експерти, с цел да са сполучливи в специалността си. В последните към четири години съм работила най-вече с мъже и мога да кажа, че това ме е научило да не отстъпвам мнението си и да бъда търпелива.
А какви са най-големите провокации, с които се сблъскваш в работата си?
Може би най-голямото предизвикателство е да работиш с хора от разнообразни специалности и националности. Всеки от тях носи в себе си порядките на дадената страна или специалност, което от време на време е основа за спорове и непредвидени обстановки. Аз постоянно се пробвам да намирам позитивното в тях и опция за развиване. Трудното е да намериш верния метод на връзка, само че пък това прави работата забавна и предизвикателна. Много ясно изразен образец за това е отношението на другите националности към времето. Да закъснееш за немците е неприемливо, само че пък е обикновено за италианците или бразилците.
Какво мислиш за бизнеса с възобновима сила, какви са трендовете?
Възобновяемите източници в международен мащаб ще не престават да се развиват с помощта на схемите за подкрепяне и най-много поради поевтиняването на технологиите. Тенденцията е обаче тези схеми последователно да отпаднат, когато възобновимите източници станат задоволително конкурентоспособни, което ще е в доста близко бъдеще. В България секторът не се развива от години поради честите промени в регулаторната рамка, което въздейства отрицателно на капиталовия климат. Към момента държавното управление не е поело ангажимент да подкрепя бранша, само че се надявам в новата енергийна тактика, която чакам с любознание, да са заложени цели за постигане на 23% възобновими източници в крайното енергийно ползване, според условията на Пакета Климат и Енергетика на Европейския Съюз.
В момента следваш Professional MBA, Energy Management в WU Exectutive Academy. Защо реши да се квалифицираш и то тъкмо във Виена?
В последните години се занимавах с придобиване и финансиране на планове от възобновими източници. Работих в екип с финансисти, инженери, планове мениджъри и ми се постановяваше да разбирам в една или друга степен от това, което всеки от тях прави. От там се появи ползата ми към MBA стратегиите, тъй като те ти дават опция да научиш доста за това по какъв начин работи една компания, да схванеш огромната картина, с цел да можеш да вземеш/даваш съответни решения/съвети за развиването на бизнеса. Тъй като одобрявам енергийния бранша и желая да остана в него, търсех стратегия с енергийна устременост и по този начин попаднах на и съм извънредно удовлетворена от избора си. Курсовете в програмата са добре определени и ти разрешават да научиш другите аспекти на енергийния бизнес – от това да можеш да разгледаш финансови доклади и схванеш какво е положението на съответната компания до разбор на пазарите и правене на тактика за развиването й.
Кои са най-големите разлики, които виждаш в българското и австрийското обучение?
Аз съм приключила през 2003 и мога да направя съпоставяне с образованието тогава и това в. Първата огромна разлика е онлайн достъпът до библиотеката. Предвид това, че единствено аз пребивавам във Виена от всички в програмата, това е огромно облекчение и преимущество. Друга разлика е писането на есета, за разлика от устните изпити, които аз съм държала. Освен това курсовете са много на практика ориентирани и лекциите минават в доста разгорещени полемики, което ти дава опция да учиш освен от преподавателите, само че и от сътрудниците.
Живееш във Виена, която за поредна година бе оповестена за най-хубав град за живеене. Кои са нещата, които най-вече ти харесват тук?
Харесвам Виена, тъй като не е доста огромен град, близо е до България и е извънредно проведен. От Виена до България има минимум 4 полета дневно, което ми дава опция да пътувам, когато пожелая. Градският превоз покрива целия град и в множеството случаи да имаш кола е скъпо и на процедура ненужно. Множеството велоалеи и колела по наем на алегорична цена подготвят жителите и гостите на Виена да употребяват този тип превоз. Градът предлага и много благоприятни условия за занимания за всеки усет – опера, концерти, галерии, приятни кафенета и питейни заведения и така нататък
А кои са нещата, които би желала ние българите да " вземем " от австрийците?
Според мен би било добре да вземем отношението на австрийците към планирането. Тук всеки проект е дълготраен. Дори почивките се възнамеряват една година напред, което способства за спокойния метод на живот. Ние българите в множеството случаи решаваме всичко в предпоследния миг, което постоянно основава стрес.
Би ли работила още веднъж в България?
Разбира се, че бих работила в България, стига да мога да се осъществявам професионално. В момента, за жалост, развиването на възобновимите източници, които са моят фокус, е в застой, само че аз съм оптимист, че това ще се промени. Аз към този момент един път се върнах в България, тъй че няма да е изненада да се върна още веднъж.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР