Денис Сергеев, третият руснак, уличен в опита за отравяне на

...
Денис Сергеев, третият руснак, уличен в опита за отравяне на
Коментари Харесай

Би Би Си: Руският офицер, посещавал България, е ръководил отравянето на Скрипал

Денис Сергеев, третият руснак, махленски в опита за отравяне на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солзбъри предходната година, е върховен офицер от военното разузнаване и на процедура е бил ръководителят на интервенцията. Това демонстрират последните сведения, изнесени по случая от Би Би Си в програмата „ Нюзнайт “ и проверяващия уебсайт Bellingcat.

При предходното следствие бе открито, че с изключение на Александър Мишкин и Анатолий Чепига във Англия по време на случая е бил и Денис Сергеев. Сега е конкретизирано, че той е дошъл сутринта на 2 март 2018 година на литеще „ Хийтроу “ и е напуснал страната на 4 март следобяд откакто веществото „ Новичок “ е било към този момент на дръжката на входната врата на дома на Сергей Скрипал. На базата на данните от неговия телефон Bellingcat е открил придвижванията му. Той не е напускал Лондон и по всяка възможност от самото начало е държал връзка с останалите двама, както и с Москва. Много е евентуално той да се срещнал за малко с Мишкин и Чепига малко преди да отпътуват от Лондон за Солзбъри.

Разследващите настояват, че Сергеев е с чин генерал-майор, до момента в който Мишкин и Чепига са полковници. Припомня се също, че Денис Сергеев, прочут под псевдонима Сергей Фьодоров, евентуално има връзка и с отравянето на български предприемач през 2015 година.

Би Би Си цитира Христо Грозев от Bellingcat, че макар сведенията, че Сергей Скрипал е бил наблюдаван от дълго време от съветското военно разузнаване и е имало сериозна подготовка, решението за деяние е било взето в последния миг, защото от телефона на Сергеев излиза наяве, че на 1 март в Москва той обезверено е звънял на организации, с цел да си обезпечи полетите до Лондон и назад. Случаят Скрипал още веднъж бе издигнат от премиера Тереза Мей на срещата й с Владимир Путин на съмита на Г-20 в Япония. Русия отхвърля да е забъркана.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР