Ден след съобщението на германския канцлер Ангела Меркел, че руският

...
Ден след съобщението на германския канцлер Ангела Меркел, че руският
Коментари Харесай

Странни версии: какво твърдят властите в Русия и Беларус за отравянето на Навални |

Ден след известието на немския канцлер Ангела Меркел, че съветският опозиционер Алексей Навални е токсичен с вещество от групата “Новичок ”, версиите на Кремъл по случая варират от това, че той е токсичен в Германия до това, че проучванията са фалшифицирани на Запад.

Беларуският президент, против който към този момент съвсем месец стачкуват десетки хиляди, също взе страната на Русия, потвърждавайки, че отравянето е имитация. Това идва на фона на идната аудиенция на Лукашенко в Москва.

Критикът на Кремъл Алексей Навални изпадна в кома, откакто е изпил чаша чай, в който се допуска, че е имало отровно вещество. След това беше изпратен в берлинска болница, където беше трансфериран от болница в сибирския град Омск. Руските лекари са безапелационни, че в организма му няма следи от каквато и да било отрова. Германските управляващи пък по-рано оповестиха, че опозиционерът е бил токсичен с вещество от вида на руския нервнопаралитичен сътрудник “Новичок ”, съобщи Ройтерс. Англия твърди, че със същия препарат са отровени двойният сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия през 2018 година Русия изрично отхвърля тези изказвания.

Днес евролидерите започнаха спор за наказания против Русия поради случая “Навални ”. От пък Кремъл обявиха: " Няма никаква причина да бъде упреквана съветската страна ", сподели пред публицисти Дмитрий Песков, прессекретарят на съветския президент Владимир Путин.

Беларуският президент също застава зад Русия и против изказванията на европейските водачи. Всъщност, за топлите връзки сред властта в Русия и в Беларус си проличава освен по зачестилите телефонни диалози сред двамата президенти, само че и по вчерашната среща сред съветския министър председател и Лукашенко. Тази аудиенция показва поддръжката на Кремъл към президента, против чието ръководство стачкуват десетки хиляди към този момент трета седмица. Лукашенко сподели: " Не е имало никакво отравяне на Навални. Доколкото разбирам, група експерти са подготвили за администрацията на Меркел обстоятелства, а може би и изказвания, които тя направи. Направили са това, изтъквам, „ с цел да осуетят желанието на Путин да си пъха носа в Беларус “.

Лукашенко твърди, че отравянето на Навални е фалшификат. Това се схванало от записан от беларуското военно разузнаване телефонен диалог сред Варшава и Берлин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че лекарите от болничното заведение в Омск, където Навални беше настанен в началото, са предоставяли “далеч повече и надалеч по-често информация за положението му както на публицисти, по този начин и на всички други заинтригувани. ” Според него по тази причина е допустимо проучванията на опозиционера да са фалшифицирани.

Песков отхвърли да разяснява изказванията на беларуския президент от през вчерашния ден.

Говорителят на Кремъл съобщи още, че не знае дали Путин и Лукашенко са обсъждали дейностите на силовите структури по време на митингите в Беларус, съгласно него това е " вътрешна работа на Беларус, нямаме желание да се месим в тези вътрешни работи ". Но Русия " обръщала внимание ” на правата на индивида, които би трябвало да бъдат спазвани по време на манифестации.

Днес съветски съд отхвърли тъжба, подадена от последователи на Навални, които упрекват съветските управляващи в безучастие по отношение на опита за ликвидиране на опозиционера.

На този декор шефът на съветското външно разузнаване Сергей Наришкин позволи, че е допустимо отравянето да е провокация на западните специфични служби. Той акцентира, че съветските лекари не са разкрили никакви следи от отровни субстанции в тялото на Навални.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР