Ден след протестната мобилизация на жълтите жилетки срещу поскъпването на

...
Ден след протестната мобилизация на жълтите жилетки срещу поскъпването на
Коментари Харесай

Втори ден продължават протестите срещу поскъпването на горивата във Франция

Ден след протестната готовност на " жълтите жилетки " против повишаването на горивата във Франция, в която участваха близо 288 000 души в цяла Франция, през днешния ден на някои места не престават блокади на пътища и други акции, съобщи Франс прес, представен от Българска телеграфна агенция.

Нощта беше напрегната, откакто към 3500 останаха мобилизирани на 87 разнообразни места, заяви министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер.

Демонстрантите стачкуват против оповестеното повишаване на бензина с 3 евроцента от 1 януари, а на дизела - с 6,5 евроцента, както и намаляването на покупателната им дарба. Един от съставените елементи за повишаването на горивата е въвеждането на екологична такса за отделяните парникови излъчвания.

Вчера те блокираха автомагистрали, кръстовища, хипермаркети и бензиностанции или проведоха гратис пропускане на коли на входните пунктове на автомагистралите.

" Жълти жилетки " стигнаха чак до Елисейския замък в Париж, само че полицията ги възпря със сълзотворен газ.

Една жена почина, а над 400 са потърпевши, 14 от които са в тежко положение, в това число чиновници на реда. 282-ма души бяха арестувани.

Тази заран още веднъж имаше пътни блокади. На 150 места протестиращите са призовали акциите да продължат и през днешния ден.

В Дисниленд в Париж протестиращи проведоха гратис паркиране и блокираха седем от деветте входа, а през другите два пускаха гратис посетителите - които прочее приветстваха акцията, защото цената за паркиране е 30 евро, оповестява в. " Фигаро ".

В централния град Бур-ан-Брес гей двойка била нападната в автомобила им от протестиращи.

Вчера в един от случаите е бил забъркан български водач на ТИР, твърди електронното издание L`Independant. Според изданието на пункт за тол такса на автомагистрала в Югозападна Франция, където протестиращите устроили обсада, водачът се изнервил и дал газ против двама полицейски чиновници. Няма потърпевши, само че двамата служители на реда, които едвам избегнали прегазването, били откарани в болница в положение на потрес. Шофьорът на камиона е арестуван.

Според изследване на публичното мнение, оповестено през днешния ден от в. " Журнал дю диманш ", 62 % от французите са на мнение, че приоритет би трябвало да бъде покупателната дарба, даже и да се наложи да се напредва по-бавно към енергийния преход в околните години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР