Ден след приемането на закона култовият отвъд западната ни граница

...
Ден след приемането на закона култовият отвъд западната ни граница
Коментари Харесай

Георги Димитров спасява Йосип Броз от сталиниска чистка

Ден след приемането на закона паметният оттатък западната ни граница Йосип Броз – Тито, става президент на федерацията. На този пост остава до гибелта си при започване на 80-те години, а в интервала 1944-1963 година е и министър-председател.

 

Роденият в Кумровец (Хърватия) партизанин нямало да се трансформира във водач на мегадържава и в една от най-влиятелните персони на ХХ век, в случай че през 30-те години не го покровителствал персонално Георги Димитров.

 

По това време Тито живеел в Москва, само че попаднал под обсега на сталиниска чистка, при която били задържани 800 избягали в Съюз на съветските социалистически републики комуняги. Оправданият за палежа на Райхстага наследник на баба Параскева – водач на Коминтерна се застъпил за Йосип Броз и избавил живота му. „ Оцелях с негова помощ “, признава в записките си кумирът на сърби, хървати и словенци.

 

Тито и Димитров били другари и директно след края на Втората международна война двамата обмисляли основаването на Балканска федерация, в която да влязат България и републиките от Югославия. Преди да се стигне до реализацията на плана обаче вождовете се изпокарали, защото не могли да се схванат кой да стои отпред на новата свръхдържава.

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР