Ден след обявяването на верните отговори на матурата по български

...
Ден след обявяването на верните отговори на матурата по български
Коментари Харесай

Няма грешка в седми въпрос от матурата за зрелостниците, посочиха от министерството

Ден след оповестяването на правилните отговори на матурата по български език и литература за зрелостниците в обществените мрежи бурно се дискутира седми въпрос от теста и дали той е сбъркан. Днес от министерството на образованието разясниха проблема. Ето противоречивият въпрос:

7. В кое от изреченията НЕ е позволена граматична неточност?

А) Гласуваните ремонти в новия закон ще обиден директно въздушния и сухопътен превоз в страната.
Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и упорит претендент впечатли комисия.
В) Още на следващия ден господин Каменов, юриста на братовчедка ми, ще те потърси, с цел да подготвиш нужните документи.
Г) По Искърско дефиле, което е с дължина към 100 км, са ситуирани голям брой забавни обекти.

Верният отговор на този въпрос е Б - се вижда в оповестените правилни отговори в уеб страницата на просветителното министерство (МОН) (в прикачения файл). Според родители обаче изречението е неверно, тъй като думата " комисия " в него би трябвало да бъде членувана.

Отговорите за 12 клас
Този въпрос носи 1 точка от 100 вероятни.

" Когато приказваме за граматични неточности, това значи, че посочването е обвързвано с нарушение на граматично предписание ", съобщи държавният специалист по български език в МОН Александър Трингов във връзка изказвания за неверен отговор на задачата, заяви организация " Фокус ", като цитира пресцентъра на министерството.

По думите му в първия отговор има граматична неточност, където има две избрания към предмет " превоз " - има два типа превоз, тъй че второ определение също наложително би трябвало да се членува (т.е. въздушния и сухопътния транспорт). Това е граматично предписание.

В третия отговор грешката е в използването на къс определителен член , като в образеца е наложително потреблението на цялостен член - т.е. яснота. В подточка А имаме яснота, във В, в Г също - грешката е " Искърско дефиле ".

По същия метод наложително би трябвало да се членува, когато обектът е единствен и е явен кой е. " В подточка Б изрично няма нарушена граматична норма и не е позволена неточност . В словосъчетанието " впечатли комисия " не е наложително - няма предписание, което да изисква членуване на допълнение, което е използвано след глаголна форма в минало свършено време . Тоест, " комисията " може да е известна, може да не е известна и в тази ситуация това изречение е извадено от подтекст. Няма наложителен темперамент членуването на въпросната дума ", уточни Трингов. " Членуването дава яснота или несигурност на обект, предмет, деяние, събитие и така нататък ", разясни той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР