Ден след Международния ден на възрастните хора - 1 октомври,

...
Ден след Международния ден на възрастните хора - 1 октомври,
Коментари Харесай

Гьоков: Българският пенсионер получава на месец толкова, колкото европейският на ден

Ден след Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, от Българска социалистическа партия приканиха за законодателни промени, с които да подобрят качеството на живот на българските пенсионери. В декларация от парламентарната естрада социалистът Георги Гьоков настоя за пенсионна промяна и приемане на Закон за възрастните хора. Соцдепутатът очерта и тежкото положение на най-възрастните в България.

" Към края на 2018 общият брой на хората над 60-годишна възраст е 1 млн. 973 хиляди 616, близо 30% от общия брой на популацията и по-голямата част живеят в беднотия. Това демонстрира потребността от нови законодателни начинания за тази уязвима група от популацията. Действащите ограничения не са задоволителни и не водят до повишение на качеството на живота им. Съвремието ни постанова да обръщаме повече внимание на възрастните хора - демографската рецесия и ниската раждаемост водят до непрекъсната наклонност на застаряване на обществото ни. Факт, който навява  неизбежност ", уточни Георги Гьоков.

По думите му през днешния ден българският пенсионер получава за един месец почти, колкото един европейски пенсионер за един ден.

" Парите са незадоволителни за медикаменти, битови потребности, даже и за най-лошото здравно обслужване. Обществото ни ги е обрекло на ранна гибел ", продължи социалистът.

" Да създадем един електронен данъчен указател, сплотяващ информация за всяко лице какво имущество има, какви приходи има и какви помощи получава. Така ще усъвършенстваме системата за обществено подкрепяне и да създадем нова пенсионна промяна. На първо място - преизчисляване на пенсиите. Да премахнем оптималния месечен размер на обществено осигурителния приход и оптималния размер на пенсията, увеличение на приноса на стажа във формулата за размера на пенсията ", настоя Гьоков.-->

Той предложи и да се сътвори спомагателен фонд за дълготрайна грижа за възрастните хора и за хората с увреждания, както и да се одобри Закон за възрастните хора.

" Трябва да имаме морал да създадем тези неща, оправданието, че няма пари, е несъстоятелно пред майките и бащите ни. Старостта е естествена част от живота на човек, дано създадем по този начин, че тя да бъде изживяна почтено ", заключи Гьоков. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР