Ден след мащабните демонстрации на световната младеж в подкрепа на

...
Ден след мащабните демонстрации на световната младеж в подкрепа на
Коментари Харесай

Шествието на младежите за климата се прехвърля от улицата към ООН

Ден след огромните демонстрации на международната юноша в поддръжка на климата, неколкостотин младежи нахлузиха публични одежди през днешния ден за присъединяване в среща на върха за климата в централата на Организация на обединените нации, тъкмо преди идването в Ню Йорк на стотици международни ръководители, съобщи Франс прес.

Организация на обединените нации е поканила 500 млади деятели и зелени бизнесмени да вземат участие в тази среща от нов тип. Някои от поканените обаче не можаха да дойдат, защото им бяха отказани визи. Тонът бе заложен още при откриването с гневната тирада на 19-годишния аржентинец Бруно Родригес, водач на учебните стачки в своята страна. "Климатът и екологичната рецесия са политическата рецесия на нашето време ", посочи той.

До него бяха застанали генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, шведската екоактивистка Грета Тунберг и други млади посетители на международната организация. "Често чуваме да се споделя, че нашето потомство ще би трябвало да взема решение проблемите, основани от сегашните ръководители, само че ние няма да чакаме пасивно това бъдеще да пристигна ", продължи Бруно Родригес. "Дошло е времето ние да бъдем водачи ", сподели младежът.

"Младите няма да могат да бъдат спрени ", означи 16-годишната Грета Тунберг, кумир на това придвижване без шефове, Петъци за бъдещото, учебните стачки. Вчера от единия до другия завършек на планетата младежи излязоха на всеобщи демонстрации, призовавайки международните ръководители да изпълнят дълга си във връзка с климата.

Митинги имаше в 160 страни и над 5000 града. Предполага се, че участниците са били 4 милиона. Тази заран по коридорите на Организация на обединените нации се срещаха младежи с рокли, костюми с вратовръзки, с обичайни национални дрехи, само че и с тениски и бейзболни шапки. В понеделник на международна среща на върха за климата, проведена от Антониу Гутериш, на трибуната ще излязат към 60 държавни и държавни ръководители, с цел да показват проектите си за понижаване на парниковите излъчвания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР