Ден след маратонските срещи на външните министри на Македония и

...
Ден след маратонските срещи на външните министри на Македония и
Коментари Харесай

Разговорите за името на Македония се преместват в Брюксел

Ден след " маратонските " срещи на външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас с медиатора от Организация на обединените нации Матю Нимиц в Ню Йорк и преди оповестеното продължение на договарянията в Брюксел към този момент е ясно, че нито една от страните не е отстъпила доста от позициите си по разногласието за името на Македония, разяснява македонската телевизия Канал 5, представена от Българска телеграфна агенция.

Нимиц заяви през вчерашния ден, че съглашение не е реализирано, от което излиза наяве, че Гърция публично е отхвърлила предлагането на македонската страна за името " Република Илинденска Македония " за всеобща приложимост. Атина продължава да упорства името да бъде определено сред четири от предложенията на Нимиц, които имат някакво определение пред " Македония ". Вчера гръцкият министър председател Алексис Ципрас съобщи, чие в случай че бъде контрактувано такова име, това ще бъде " огромна победа " за Гърция.

Македонският министър председател Зоран Заев още преди няколко месеца сподели, че от четирите оферти на Нимиц взаимноприемливи са единствено трите с географско определение, само че Скопие не приема предлагането " Нова Македония ".

От трите останали разновидността максимален късмет до момента се даваше на определението " Горна ", въпреки че съгласно мнения в гръцките медии след вчерашния кръг от договарянията в Ню Йорк това предложение е било отхвърлено от македонския външен министър Никола Димитров и в този момент като най-сериозно решение остава " Северна Македония ".

Все отново основният проблем, който към момента не е решен, е обсегът на приложимост на името. Гърция желае то да бъде " ерга омнес ", за всеобща приложимост, с внасяне на ремонти в македонската конституция, само че Македония приема това единствено за предлагането " Илинденска Македония ". Македонската страна е подготвена да одобри предложенията на Нимиц единствено като име на страната за външна приложимост.

Още при започване на договарянията медиаторът Нимиц предложи компромисно решение за етапно приемане на определението пред името - първоначално то да важи за външна, а по-късно, при присъединението към Европейския съюз, и за вътрешна приложимост. Това предложение към този момент се отхвърля и от двете страни по разнообразни съображения.

Всички погледи в този момент са ориентирани към Брюксел. Там, както разгласи Нимиц, ще се състои нов кръг договаряния, само че други детайлности не са обявени. Според някои медии срещата на двамата външни министри ще се състои в понеделник, а Нимиц евентуално няма да участва на нея.

Целта към момента е решението да се одобри през идващите няколко седмици, а съглашението за името да бъде подписано от министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас към средата на юни, директно преди срещата на върха на Европейски Съюз, на която Македония чака да получи дата за започване на договаряния за участие в съюза. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР