Москва атакува родния град на Зеленски, след като той каза, че войната се е върнала в Русия

...
Ден след като Володимир Зеленски каза, че войната се връща
Коментари Харесай

Ден след като Володимир Зеленски каза, че войната се „връща в Русия“ с опит за удар с дрон срещу Москва, Кремъл нанесе смъртоносен въздушен удар срещу родния град на украинския президент Кривий Рог.

Най-малко шестима души бяха убити, а други 75 бяха ранени, когато двойка балистични ракети удариха училищна сграда и жилищна кула в централния украински град. Сред загиналите има и 5-годишно момиченце.

Зеленски каза, че повече от 350 са участвали в спасителната операция. Персоналът на службите за спешна помощ все още издирваше оцелели под развалините в понеделник следобед.

Жителите казаха, че не е имало сирени за въздушна атака преди ракетите да ударят и да разрушат значителни части от две сгради. Някои казаха, че са имали малко време да се катерят за прикритие.

„Този ​​път нямахме време да се ориентираме“, каза жителката на Криви Рог Наталия Балаба. „Съпругът ми беше в коридора, вълната го събори.

Балаба каза, че всички прозорци в апартамента им са изпочупени и щетите са навсякъде.

„Бяхме много уплашени, бяхме в голям шок“, каза тя.

Пожарникар е видян да работи върху една от повредените сгради в понеделник. Пожарникар е видян да работи върху една от повредените сгради в понеделник. Държавна служба за извънредни ситуации на Украйна/Ройтерс

Не е ясно защо Русия се насочи към Кривий Рог. Украински официални лица казаха, че наблизо няма военни цели. Ръководителят на местния съвет по отбрана Александър Вилкул нарече бомбардировката „терористична атака“.

Русия извърши подобна атака срещу града през юни, като уби 11 души.

Руското министерство на отбраната не е коментирало ситуацията в Кривий Рог. Москва многократно е отричала, че е атакувала гражданска инфраструктура, въпреки огромните доказателства за противното.

В понеделник министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че Кремъл ще засили атаките си в отговор на опита на Киев да нанесе удари с дронове срещу Москва предишния ден, които нанесоха щети на бизнес и търговски комплекс в западната част на столицата.

Часове по-късно Зеленски каза, че Украйна „се засилва и войната постепенно се връща на територията на Русия, в нейните символични центрове и военни бази“.

„Това е неизбежно, естествено и абсолютно справедливо“, каза Зеленски.

Говорител на военновъздушните сили на Украйна каза, че Киев се насочва към Москва, за да повлияе на руснаците, които от началото на инвазията през февруари 2022 г. смятат, че войната е далечна.

И Шойгу, и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков казаха, че опитите на Украйна да нанесе удари с дрон срещу терористичните атаки в Москва са имали за цел да отклонят от предполагаемата липса на успех на бойното поле.

„На фона на неуспешна т. нар. контранастъпление режимът в Киев – с подкрепата на западни спонсори – се съсредоточи върху извършването на терористични атаки срещу гражданска инфраструктура в градовете на Руската федерация“, каза Шойгу.

Няма данни за жертви при опитите за удари с дронове в Москва през уикенда. Руските бомбардировки в Украйна обаче удариха цивилни домове, училища, болници, църкви и електроцентрали, убивайки хиляди минувачи по време на процеса.

Анна Чернова, Мария Костенко и Джошуа Берлингер от CNN допринесоха за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР