Ден след като си проправи със сила път през граничния

...
Ден след като си проправи със сила път през граничния
Коментари Харесай

Саакашвили ще опита да обедини опозицията в Украйна срещу Порошенко

Ден откакто си проправи със мощ път през граничния пост и се върна назад в Украйна, някогашният грузински президент Михаил Саакашвили сподели, че ще сплоти опозицията против своя някогашен съдружник, украинския президент Петро Порошенко, и че възнамерява да води акция в търсене на поддръжка. Саакашвили желае да победи Порошенко на идващите избори, обвинявайки президента в оттегляне от предизборните обещания за премахване на корупцията и осъществяване на промени, направени по време на митингите на Майдана през 2014 година, свалили от власт тогавашния прокремълски водач.

За момента наподобява необикновено Саакашвили, който е учил в Украйна и приказва свободно украински език, да пристигна на власт. Неговото украинско поданство, обещано му от Порошенко, когато го направи губернатор на Одеса през 2015 година, му беше отнето. Социологическите допитвания демонстрират, че неговата партия - " Движение на новите сили ", има дребна поддръжка.

" Боря се против необузданата корупция, против обстоятелството, че олигарсите управляват още веднъж напълно Украйна, против обстоятелството, че Майданът беше предаден ", сподели Саакашвили на конференция в Лвов. Неговата персона разделя публичното мнение. Поддръжниците му виждат в негово лице смел кръстоносец против корупцията, само че критиците му споделят, че неговата гневна реторика е съвсем лишена от същност. Годините на ръководството му в Грузия бяха опетнени съгласно критиците от неговото монополизиране на властта и от натиска му над правосъдната система. Той беше президент на Грузия във времето на пагубната петдневна война с Русия през 2008 година - спор, който съгласно критиците на Саакашвили бил резултат от неправилните му сметки.

Саакашвили споделя, че не се стреми към президентския пост в Украйна, а желае да издигне на него нов, по-млад политик. Но въпреки евентуално да не съставлява опасност като директен съперник, Саакашвили би могъл да потвърди, че може да бъде ефикасно оръжие против Порошенко за авторитетни опозиционни фигури като Юлия Тимошенко, която беше дружно с него на границата в неделя.

 Украинският опозиционен водач Юлия Тимошенко дружно със Саакашвили във влака му на полско-украинската граница.
© Gleb Garanich, Reuters

Украинският опозиционен водач Юлия Тимошенко дружно със Саакашвили във влака му на полско-украинската граница.

В допитванията Порошенко е след Тимошенко, някогашен министър председател и водач на една от най-големите опозиционни партии в Украйна. " Това е брак по сметка сред Тимошенко и Саакашвили, само че партиите имат разнообразни ползи ", споделя политическият анализатор Володимир Фесенко. " Тимошенко се пробва да употребява тази обстановка с вярата, че това ще провокира политическа рецесия в Украйна и ще докара до предварителни избори ", добавя специалистът.

Отношенията на Саакашвили с Порошенко датират от близо три десетилетия, когато те са били студенти в еднакъв университет в Киев и тяхното споделено опълчване на Кремъл по-късно ги събра като политици. Но през ноември 2016 година сред тях настъпи изострен раздор, година откакто Порошенко предложения Саакашвили да бъде губернатор на Одеска област и да помогне за прокарването на промените. Саакашвили след това напусна поста си, обвинявайки Порошенко в поощряване на корупцията, и се трансформира в един от неговите най-гръмогласни критици.

От кабинета на Порошенко споделят, че Саакашвили не е съумял да извърши промени като губернатор и че неговото украинско поданство му е било отнето, тъй като той написал погрешна информация в регистрационния си формуляр. Саакашвили споделя, че решението е било политически стимулирано. То го остави де факто без поданство, защото Грузия също го лиши от грузинско поданство.

В неделя вечерта Саакашвили и неговите поддръжници пробиха кордона от граничари, с цел да се върнат в Украйна от Полша.

 Бившият грузински президент и губернатор на Одеса Михаил Саакашвили (вдясно) и уграински гранични управляващи в хотела където е отседнал в Лвов.
© David Valadze, Reuters

Бившият грузински президент и губернатор на Одеса Михаил Саакашвили (вдясно) и уграински гранични управляващи в хотела където е отседнал в Лвов.

" Няма значение кой нарушава държавната граница - тези, които нахлуват от изток или политиците от запад. Те постоянно би трябвало да носят правна отговорност за това ", сподели Порошенко през вчерашния ден в телевизионно послание. Президентът сподели още, че Саакашвили е трябвало да се обърне към украинските съдилища, с цел да оспори отнемането на поданството му. " Сега въпросът е от компетенциите на правоналагащите органи и те към този момент започнаха да работят ", сподели Порошенко.

Саакашвили сподели, че ще посети всички области на Украйна, с цел да " сплоти другите политически сили към общата тематика, че ние би трябвало да имаме народна власт и че не би трябвало да оставяме олигарсите да господстват ".

Откакто Порошенко встъпи в служба през 2014 година, процесът на промени в Украйна върви мъчно. Депутатът реформист Мустафа Найем, едно от лицата на митингите на Майдана и член на партията на Порошенко в Народното събрание, пътува със Саакашвили в неделя и упрекна управляващите в Киев, че се пробват да запушат устата на съперниците. " Ние не искахме такава страна, когато протестирахме на Майдана ", сподели той пред кореспонденти. " Ние искахме една страна, в която съперниците, политическите съперници, имат правото да приказват каквото изискат ", добави той.

 Саакашвили ще опита да сплоти опозицията в Украйна против Порошенко
© Gleb Garanich, Reuters

Саакашвили може да бъде задържан. Полицията към този момент стартира престъпно следствие на случая в неделя, а основният прокурор Юрий Луценко сподели, че тези, които прекосяват границата нелегално, ще бъдат съдени.

Киев може да остави на мира Саакашвили, може да го арестува и евентуално да го екстрадира в Грузия.

Саакашвили взе властта в Грузия след кротичък протест, прочут като Революцията на розите, през 2003 година Сега 49-годишният някогашен президент е търсен по обвинявания за закононарушения в Грузия. Той твърди, че обвиняванията са политически стимулирани. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР