Ден след като призова за глобален антимиграционен алианс унгарският премиер

...
Ден след като призова за глобален антимиграционен алианс унгарският премиер
Коментари Харесай

След призив за антиимигрантски алианс Орбан идва днес в София

Ден откакто прикани за световен антимиграционен алианс унгарският министър председател Виктор Орбан идва в София. Това става незабавно след годишното му послание към нацията, фактическото разкриване на акцията за постоянните парламентарни избори в Унгария на 8 април и 18 месеца след визитата му в България, по време на която той посети с премиера Бойко Борисов заграждения по границата с Турция.

Визитата му слага българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в деликатна обстановка. Причината е, че от България се чака да построява до края на юни консенсус по противоречиви за Европейски Съюз въпроси, до момента в който Орбан не оказва помощ изключително с декларацията си от неделя, че " колкото и да звучи неуместно, изправени сме от заплаха, която идва от Запада, от политици в Брюксел, Берлин и Париж ".

Бойко Борисов се нуждае от поддръжка за евроинтеграцията на Западните Балкани от всички страни от Европейски Съюз и Орбан към този момент съобщи, че след Брекзит съюзът би трябвало да се разшири в тази част на Европа. Но в шестте страни, за които става дума, живеят милиони мюсюлмани, а в неделя Орбан сподели, че " считаме, че християнството за последната вяра на Европа " и че Западът " отвори пътя за крах на християнската просвета и за ислямска агресия ".

България ще е хазаин през май на неофициална среща на водачите на страните от Западните Балкани, само че надалеч по-влиятелен за бъдещето на региона е така наречен Берлински развой, ва който българската дипломация не взе участие, макар изразяваното няколко пъти предпочитание. Това е самодейност от 2014г. за Македония, Сърбия, Косово, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, предвождана от Германия и Франция с присъединяване на Италия, и Австрия и дейното партньорство на Словения и Хърватия. Годишната среща през 2017 година бе в Триест, а през актуалната година хазаин ще е Лондон.

 Годишното слово на премиера бе произнесено под надпис
© Reuters

Годишното слово на премиера бе произнесено под надпис " За нас Унгария е преди всичко ".

Премиерът на страна, през която през 2015 година минаха стотици хиляди мигранти, само че останаха едвам няколкостотин, имаше поради най-вече вълна, идваща от Близкия изток и Африка. Използвайки противоречиви статистики и описвайки страховити картини, Орбан сподели още, че неговото държавно управление " предотврати ислямският свят да ни наводни от юг " и че " в случай че милиони младежи бъдат пуснати на север, ще има голям напън над Европа и в огромните градове на Европа ще се сътвори мюсюлманско болшинство ".

Премиерът е поздравявал Бойко Борисов, че бил спрял мигрантската вълна, до момента в който действителността е, че през 2016 година маджарски гранични елементи бяха изпратени да стопират незаконния трафик на сръбско-българската граница, а не на българо-турската. Освен това решаваща роля преди близо три години изигра намесата на Австрия за затваряне на всички граници по така наречен Балкански път - от Гърция през Македония и Сърбия до първата шенгенска граница с Унгария. Практическото прекъсване на потока се дължи на прокараното от Германия европейско съглашение с Турция за задържане на мигрантите против милиарди евро помощ.

Орбан даде обещание в словото си, произнесено не в Народното събрание, а пред някогашния кралски замък в Будапеща, взаимност на държавното управление му " с тези хора и водачи в Западна Европа, които желаят да спасят своите страни и своята християнска просвета. След това той разказа и къде минава разграничителната линия, започвайки с предстояща победа на Силвио Берлускони и националистическите му съдружници на изборите в Италия на 4 март, сътрудниците от Вишеградската четворка (Полша, Словакия и Чехия), " поемането в патриотична посока " на новото дясно-националистическо ръководство в Австрия, деянията на благосклонности от Хърватия и " съпротивата, която построява Християн-социалният съюз в Бавария ".

Останалата част от Европа, съгласно думите му, се превръщала в " имиграционна зона, в един свят на смесено население, отправил се в посока, друга от нашата ". Словото на унгарския водач, обявявал се за етническа еднородност ", бе произнесено под голям надпис " За нас Унгария е преди всичко ".

 Карикатурни фигури на Виктор Орбан и водача на ръководещата в Полша партия Ярослав Качински по време на карнавала в Дюселдорф.
© Reuters

Карикатурни фигури на Виктор Орбан и водача на ръководещата в Полша партия Ярослав Качински по време на карнавала в Дюселдорф.

Това са думи, предопределени на първо място за вътрешна приложимост от унгарските гласоподаватели, само че те не оказват помощ изключително на опитите да бъдат изгладени връзките сред Будапеща и Берлин, Париж и Брюксел.

Благодарение на националистическа, антиимигрантска и евроскептична реторите, Орбан остава известен в Унгария, в това число тъй като задушава медиите и неправителствения бранш, а социалистическата съпротива е раздробена и слаба. В не дребна степен с помощта на еврофондовете стопанската система се развива добре, безработицата е едвам 3.8%, а унгарците всеобщо харесват обществените разноски на държавното управление.

На 8 април съвсем несъмнено той ще завоюва трети мандат за ръководство. Социологическо изследване на института Median, публикувано в четвъртък, сподели, че поддръжката за неговата партия " Фидес " е намаляла от 39 на 37 %, а тази за извънредно дясната " Йоббик " се е покачила с два пункта до 13%. Сред гласоподавателите, които към този момент са решили за кого да гласоподават, позициите на " Фидес " са отслабнали от 60% на 53%, а " Йоббик " са с 18%.

Националистите могат да основат главоболия за Орбан по време на предизборната акция и след изборите. Двама техни представители бяха преди дни в българския парламент по покана на Обединените патриоти и оповестиха включването на Вътрешна македонска революционна организация в самодейност, която всекидневно идва от леви партии - да се вкара идентична за Европейски Съюз минимална заплата. Така - в прочут смисъл парадоксално - крайната десница нападна Орбан с леви хрумвания. На предходните избори един от главните плакати на " Йоббик " бе с облика на Орбан и надпис " Вие работите, те крадат ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР