Ден след като подкара своята 65-а година роденият във врачанското

...
Ден след като подкара своята 65-а година роденият във врачанското
Коментари Харесай

Варненският художник Явор Витанов подреди самостоятелна изложба живопис в Мездра /снимки/

Ден откакто подкара своята 65-а година роденият във врачанското село О̀сен художник Явор Витанов, който от близо три десетилетия живее и твори във Варна, подреди независима галерия живопис в Мездра. Творецът гостува в крайискърския град за повторно - първият беше в навечерието на Рождество Христово през 2010 година Събитието е от програмата на 47-мите Празници на културата „ Мездра-май “.
Експозицията включва 11 маслени платна: 10 морски и естествени пейзажи, нарисувани в типичния за създателя изразителен жанр - „ Черноморски бряг - алените скали “, „ Река Камчия “, „ Рибари - завръщане “, „ Последната и първата вълна “, „ Калиакра - тихата вода “ „ Черноморски бряг “, „ Мотив от Кова̀чевица “, „ Пейзаж от Стара планина “, „ Дългият път “ и „ Природа - планински пейзаж “, както и натюрмортът „ Слънчогледи “. Обединява ги мистичното поклонение пред Твореца, Природата и Родината, което струи от всеки негов щрих.
„ Светът в картините на Явор Витанов е място, където времето е спряло - улици, площади и огради, фасади на остарели къщи, дворове, дувари и врати, воденици, пейзажи от Врачанския Балкан, Родопите, Черноморието… Битът на българина и съхранението на полезностите му постоянно са били в центъра на вниманието на художника. Витанов остава правилен на себе си и на своя жанр да се допира до възрожденските пейзажи, които разсънват националната ни горделивост. Поклонът към морската тема също оставя трайна диря в креативната му биография. Явор Витанов е от тези художници, които можем да намерим в алената книга на изчезващите български актьори, споделя за него известният варненски художник и галерист Валерий Пощаров. Като метод на изповядване на живота и гения, като жанр на житейско и артистично държание, като цялостна философия. Аскетичен на тип, безгрижник по душа, той върви по пътя си безшумно и ненатрапчиво, настрана от суетата и парадния звук, постоянно с бремето на неволи и ограничения, само че постоянно положителен и милосърден към близките “, акцентира при откриването на изложбата Светла Дамяновска, гл. специалист „ Културно завещание и религиозни действия “ в Община Мездра.
„ Не се нервирам, че хубавите неща, както правилно споделя поговорката, стават постепенно. Добре, че въпреки всичко стават. Ядосвам се, че неприятните работи се случват доста бързо. Докато се обърнеш и нещастието те сполетяло. За момент можеш да се нараниш, а лекуването по-късно да бъде дълго, трудно и скъпо. Достатъчно е да се докоснеш до заразно болен и да те прихване. Обратното е невероятно. Тоест, болен да се допре до здрав и в момент да оздравее. Да вземем най-великото създание на природата - индивида. Колко време, изпитание и труд са му нужни, с цел да построи едно почтено име, един добър престиж! И от време на време какъв брой малко е нужно, с цел да рухне този престиж, да се очерни положителното име. Да надникнем в другарството, което Аристотел дефинира като цвета на човешкото другарство. Много време е належащо да наречеш един човек другар. И толкоз малко от време на време би трябвало, с цел да се убедиш, че не е бил същински другар. Да влезем в главната клетка на обществото. И тук народът е безапелационен. Да направи от момченцето си мъж и човек, на положителната майка са нужни най-малко двадесет години. Лошата тъща може да ошашави същия този мъж за половин час. И в самото общество е по този начин. Ето за какво доста ми се желае да сменим скоростта на положителното и злото. На хубавото и неприятното. Поне там, където можем - в другарството и фамилията “, споделя Явор Витанов.
Почитателите на изобразителното изкуство могат да прегледат изложбата на Явор Витанов до 18 юни във фоайето на втория етаж в постройката на Община Мездра, а който желае – и да си закупи негова картина.

Явор Витанов е роден на 17 май 1957 година в село Осен, община Криводол. От близо три десетилетия живее и твори в гр. Варна. Има над 100 независими и присъединяване в голям брой общи художествени изложения у нас и в чужбина - Варна, Бургас, София, Велико Търново, Враца и други Негови картини са владеене на родни галерии и частни сбирки в Русия, Съединени американски щати, Холандия, Франция, Германия, Гърция, Дубай и т. н. Член е на Сдружението на варненските художници. Носител е на годишната Награда на Община Криводол за 2007 година

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР