Ден след като парламентът одобри нова подкрепа за гражданите заради

...
Ден след като парламентът одобри нова подкрепа за гражданите заради
Коментари Харесай

Мярката за високите цени на горивата предизвика объркване

Ден откакто Народното събрание утвърди нова поддръжка за жителите поради високите цени на горивата, въпросите кой и какво ще получава стават от ден на ден. Все още не е ясно дали компенсацията ще обгръща всички консуматори, или ще бъде въведен подоходен аршин. Очаква се до месец изпълнителната власт да създаде механизъм за помощите за горива.

Новият законопроект планува всички жители, които се обезпечават на по-малко от 3400 лв. на месец да имат право на новите обезщетения. Идеята е те да получават еднократно ваучер на стойност 1000 лв., които ще могат да бъдат употребявани на бензиностанциите.

„ За да бъдат обхванати всички тези, които имат най-голяма потребност да бъдат подкрепени, несъмнено, подоходен критерии ще бъде включен към изискванията “, съобщи министър председателят Гълъб Донев.

Вносителите на закона от ГЕРБ-СДС са уверени, че новата мярка ще бъде ефикасна.

„ Ще има подкрепяне, когато се разделят тези 2 милиарда лв. на броя на водачите, ще забележим, че всеки може да получи 1000 лв. “, безапелационен е Делян Добрев.

От „ Продължаваме промяната “ обаче не споделят оптимизма на сътрудниците си в Народното събрание.

„ Ако в действителност го има този 1 лев, то 50 стотинки от него непосредствено отиват в ръцете на Лукойл. Това са милиони левове “, сподели Венко Събрутев.

План-смектата на депутатите от Народното събрание включва сума от 1 милиард лв.. Тя ще бъде събирана от фирмите, преработващи нефт. Те ще вкарват специфична ставка в специфична сметка, а размерът на сумата ще се дефинира по комплицирана формула, която в този момент ще се опитаме да разбираем.

Нефтените компании ще би трябвало да внасят сума, която се равнява на 70% от разликата сред цената на петрол вид Брент и съветския вид Уралс. Цената на вид Брент на пазара през днешния ден е 84 $ за барел, а тази на Уралс – 51. 70% от разликата сред тези цени е 23 $, т.е. за всеки. Барел съветски петрол, фирмите ще дават по 23 $ в хазната. Така страната ще се опита да събере сумата за погашение на ваучерите.

„ Аз считам, че след премахването на 25-те стотинки това е най-хубавия вид. Да, той ще сътвори проблеми за нас и страната, може би, само че по-добър вид в действителност няма. В момента в който ваучерите са подготвени ние ще можем незабавно да почнем да ги прилагаме “, счита Светослав Бенчев.

Собствениците на дребните бензиностанции обаче не приветстват концепцията. Според тях ваучерите елементарно ще се фалшифицират и ще основават административни усложнения.

„ Не знам по какъв начин ще се получи заплащането от ваучерите към нас, само че в случай че се окаже че 30% са подправени, какво вършим. Няма по какъв начин да стане с ваучери на годишна база преди даже да знаем какви пари ще постъпят. Като забележим, тогава да ги разпределяме “, твърди Димитър Хаджидимитров.

А съгласно икономиста Юлиян Войнов даже не е несъмнено, че страната ще успее да събере нужните средства от нефтените компании. „ Тази година има доста обществени заплащания, пенсии, по-висока минимална работна заплата, тук приказваме за милиарди. Ако сметката излезе неверна, това извънредно доста ще натовари бюджета “, споделя той.

Въвеждането на новата мярка против цените на горивата предстои на наложително утвърждение от Европейската комисия, защото може да се счита за директна държавна помощ. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР