Ден след като омбудсманът Мая Манолова поиска от Комисията за

...
Ден след като омбудсманът Мая Манолова поиска от Комисията за
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР опровергава Манолова за цената на водата

Ден откакто омбудсманът Мая Манолова изиска от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да понижи цената на водата, ръководителят на КЕВР Иван Иванов отговори, че Регулаторът работи уравновесено, независимо и транспарантно.

 Омбудсманът Мая Манолова изиска от КЕВР да понижи цената на водата
Омбудсманът Мая Манолова изиска от КЕВР да понижи цената на водата

В Ямбол цената не би трябвало да скача, само че там нараства с 20%

След като изрежда по какъв начин законодателството дефинира рамката на новите цени на водата и не може да направи изключение за който и да е ВиК оператор, ръководителят на КЕВР Иван Иванов изяснява, че районният министър реализира държавната политика в този бранш.
" В тази връзка оферти за законодателни промени следва да бъдат отправени към способената за това институция , с цел да се реализиран желаните от Омбудсмана на Република България цели ", пишат от КЕВР.

С изключителна вежливост и двукратно изреждане на законосъобразността на своята активност и гласност, от Регулатора дават отговор на Омбудсмана, че са подготвени за разговор .

 Българска социалистическа партия излиза на митинг против повишаването на водата
Българска социалистическа партия излиза на митинг против повишаването на водата

На съвещанието на КЕВР представителят на Българска социалистическа партия няма да взе участие

" В региона на регулирането на бранш ВиК услуги съществена цел на Комисията е постигането на стабилно развиване и повишение на качеството на услугите при гарантиране правата на всички консуматори ", се споделя в писмото на Иванов до Манолова за повишаването на водата през 2018 година

Иванов е изпратил копие от мнението си и до министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанко в.

Стилът на обяснението на ръководителя на КЕВР е следният: " от Указанията за формиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги посредством метода " горна граница на цени " за регулаторния интервал 2017-2021 година (Указания НРЦВКУ), и направените от Вас устни изявления, бихме желали да Ви осведомяваме за следното: Напълно споделяме изказаните от Вас терзания по отношение на жалбите на консуматори в разнообразни обитаеми места против покачването на цените на ВиК услугите ".

 По-скъпата вода - поради регулаторната петилетка на ВиК операторите
По-скъпата вода - поради регулаторната петилетка на ВиК операторите

По-скъпата вода в област Ямбол - поради новата пречиствателна станция

Според Иван Иванов не било правилно, че " законът дава и опция за изключения, т.е. въпросният ВиК оператор да съобрази цената на водата на територията на региона с типа водоснабдяване ".

" Съществувалата до 2015 година редакция на член 14, алинея 1 от ЗРВКУ даваше опция ВиК операторите да показват за одобряване от комисията цени на ВиК услуги според от потребяваното количество вода и технологията на извличане и снабдяване на водата. След промените в Дъждовни води, бр. 58 от 2015 година, тази опция е отстранена ", изяснява ръководителят на КЕВР.

 Жителите на пет села стачкуват против повишаването на водата
Жителите на пет села стачкуват против повишаването на водата

Хората сами полагали тръбите, а в този момент желаят рекордни цени за водоподаване

Той цитира новата алинея 2 на член 14 на Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационни услуги (ЗРВКУ), където се спазвал правилото за единни цени.

" За страдание законодателят не планува опция за гладко или поетапно въвеждане на правилото на единна цена на ВиК услугите в рамките на обособената територия. КЕВР съблюдава и ползва нормативните условия ", оправдава се Иванов. Той насочва вниманието на Манолова към " институциите които са предложили и одобрили цитираната нормативна корекция ".

В писмото на Иван Иванов се споделя, че новите наредби за ВиК, признати от Министерски съвет през 2016 година целят да се реализиран задачите в Стратегия за развиване на бранш ВиК , утвърдена с решение на Министерски съвет № 269 от 07 май 2014 година Той пази петилетните проекти на ВиК сдруженията и се базира на поетите задължения от страната към ЕК за развиване на ВиК бранша.

Именно съдът е органът, който дефинира дали ще бъде почетена дадена тъжба, и дали ще бъде формирано правосъдно произвеждане , написа Иванов.

От КЕВР припомнят, че " все още ВиК секторът е единственият колективен бранш, в който са утвърдени и се ползват единни Общи условия на всички сдружения в цялата страна ". Иванов регистрира и приноса на Омбудсмана към решаването на този развой .

 В норма е питейната вода в Златоград, само че да не се употребяват кладенците
В норма е питейната вода в Златоград, само че да не се употребяват кладенците

Река Върбица е мътна

Председателят на КЕВР напомня, че преди приемането на новите цени е имало разисквания, на които е канен и публичният бранител. " Представител на Омбудсмана се е отзовал и е взел присъединяване единствено в извършеното на 03.02.2017 година публично разискване за " Софийска вода " АД , само че не се отзовал на нито едно от останалите 15 публични разисквания, нито е показал свое мнение в законоустановения 14-дневен период след тяхното осъществяване ", се споделя в писмото от КЕВР.

Относно % инфлация, който КЕВР влага във формулата за пресмятане на повишаването на водата, от Регулатора дават отговор, че той е посочен на страницата на КЕВР .

 Уран и алфа интензивност в питейната вода на благоевградско село
Уран и алфа интензивност в питейната вода на благоевградско село

Замърсяването било поради разлики в нормите за качеството на водата у нас и в Европейски Съюз

" Бихме желали да Ви напомним също по този начин, че напътствията за новия регулаторен интервал 2017-2021 година бяха признати от Комисията след извършена процедура по публично разискване.

Относно обвиняването от Омбудсмана, че КЕВР е взел за основа по-високи данни на Национален статистически институт, от Регулатора дават отговор, че информация за наличен средно-месечен паричен приход на разположение от семейството по области за 2016 година от проучване " Статистика на приходите и изискванията на живот EU-SILC " е предоставена от Национален статистически институт с писмо с вх. № В-04-00-56 от 08.11.2017 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР