Ден след като обяви разгрома на халифата, иракската армия все

...
Ден след като обяви разгрома на халифата, иракската армия все
Коментари Харесай

"Ислямска държава" е пред разгром, но битката за Мосул не е приключила

Ден откакто разгласи разгрома на " халифата ", иракската войска към момента се бори с групировката " Ислямска страна " в нейната досегашна столица Мосул. Окончателното освобождение на града обаче занапред следва, а напредъкът се оказва все по-труден, колкото повече армията на Багдад и интернационалната коалиция се пробват да стеснят периметъра към джихадистите..

В четвъртък представител на иракската войска " Фиктивната страна падна, " разгласи представител на иракската войска, бригаден военачалник Яхия Расуул, пред държавната телевия. По-рано иракските сили оповестиха, че са завладяли джамията " Ан-Нури ", която беше отчасти разрушена при сраженията и от която стартира " халифатът " на " Ислямска страна ", откакто през последната седмица завземаха един след различен основни квартали в остарелия град на Мосул. Медиите в страната по-късно оповестиха алегорична " победа " на терористите на мястото, което те оповестиха през лятото на 2014 година за " столица " в Ирак. Черното им знаме беше провесено от наклоненото минаре на джамията през юни 2014 година - преди съвсем тъкмо три години.

Същевременно иракските контратерористични сили предизвестяват, че множеството бойци, останали в града - които най-вече не са иракчани - са подготвени да се борят до гибел и това трансформира борбата в още по-голямо предизвикателство. Пред " Ройтерс " военачалник Маан ал Саади разгласи, че отвоюването на последната позиция на бойците при река Тигър, където над 200 души се отбраняват от настъпващата коалиция.

Трудности

" Тесни улици с клопки, с цивилни и бойци на " Ислямска страна на всеки ъгъл вършат напредъка на силите за сигурност на Ирак извънредно огромно предизвикателство, " сподели представителят на обединението Райън Дилън във видео брифинг от Багдад.

Позициите на бойците в Мосул се простират по продължението на стотици метри паралелно на река Тигър, а в регионите, от които не са отстъпили, живеят в капан, във все по-лоши условия, десетки хиляди цивилни без задоволително храна, вода и медикаменти и без достъп до здравни услуги, описват за " Ройтерс " очевидци, съумели да избягат. Някои съумяват да се измъкнат все по-лесно, до момента в който обединението отвоюва сполучливо елементи от града - в петък бегълците прекосявали край Голямата джамия под звуците на артилерия и бомби в кварталите край река Тигър.


© Alaa Al-Marjani, Reuters

Журналист от англоезичното издание The Middle East Eye, споделя, че улиците на от дълго време освободени квартали на Мосул са пусти без значение от началото на празника Ейд ал Фитр - жителите се опасяват от вероятни контраатаки на " Ислямска страна ". Кореспонденти, които се придвижват с иракската войска, описват за контраатаката, продължаваща и в последните дни. Тя почнала на първия ден от Ейд с нахлуване на три квартала в Западен Мосул, който месеци наред по време на борбата беше бастион на групировката. В обществените мрежи десетки поданици съобщаваха, че бягат от региона, излашени, че джихадистите още веднъж ще поемат надзор.

Далеч от дефинитивна победа

Обявяването на успеха - даже тя скоро да пристигна дефинитивно - е помрачено от страданията на десетките хиляди, изгубили близки, домове или издръжка в града. " Чувам по радиото речи на победа, само че не мога да не се усещам печален, когато виждам всички тези хора без домове и други, които бягат с децата си под жаркото слънце, " споделя Махмуд, водач на такси от освободената източна част на Мосул.

В седмичната си обява " Ислямска страна " отхвърли да е притисната от иракската войска, за която разгласи, че е разгромена и че е дала огромни жертви. Колкото и пресилено да звучи това, и след Мосул ще има тествания за обединението - територията, заемана от групировката в Ирак и Сирия, към момента е с размери, близки до тези на Белгия. Тя има позиции даже на броени километри южно и западно от Мосул, където хиляди живеят под флага ѝ. Според Пентагона е допустимо даже водачът Абу Бакр ал Багдади, за който Русия твърди, че е бил погубен при неин въздушен удар, още да се укрива в източна Сирия, близо до иракската граница.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Близък изток (3104)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР