Ден след като на заседание на Министерския съвет бе решено,

...
Ден след като на заседание на Министерския съвет бе решено,
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Възстановена е инвестицията в ТЕЦ Марица Изток 3

Ден откакто на съвещание на Министерския съвет бе решено, че стартират договаряния за преустановяване на контракта с американския Топлоелектрическа централа " Марица Изток 3 ", енергийният министър Теменужка Петкова изясни, че не би трябвало да плащаме обезщетения по този контракт. Причината е, че първичната инвестиция от страна на " Контур Глобал Марица Изток 3 " е възобновена .

Пред Нова телевизия Петкова сподели, че д ържавата няма да изплаща обезщетения поради нарушаванията при " Марица Изток 3 ". Според нея след преустановяване на контракта за дълготрайно изкупуване на ток от този Топлоелектрическа централа, сметките за ток ще намалеят. Задължителното пазаруване на ток от там бе открито като даване на непозволена държавна помощ .
 Започват договаряния за преустановяване на контракта с Топлоелектрическа централа
Започват договаряния за преустановяване на контракта с Топлоелектрическа централа " Марица Изток 3 "

Договорът е от 13-ти юни 2001 година сред НЕК и " Контур Глобал Марица Изток 3 "

Министерски съвет на 11 септември 2019 година разпореди на вицепремиера Томислав Дончев , на финансовия министър Владислав Горанов и на енергийния министър Теменужка Петкова да стартират договаряния с " Контур Глобал ", тъй че този контракт да бъде преустановен, с цел да не се стига до погашение на обезщетения.

Петкова изясни, че след прекратяването на контракта, сметките на потребителите ще намалеят . " Безспорно за всички консуматори на електрическата сила е ясно, че към цената на енергийната съставния елемент има една добавка, която се споделя " Задължение към обществото ".

В рамките на добавката се включват всички разноски, които обществото би трябвало да заплати . В тях влизат разноските, които прави страната за произвеждане на електрическа сила от ВЕИ, разноските във връзка с двата дълготрайни контракта с двете централи. Отпадайки, сметката на потребителите ще намалее ", изясни тя.

Енергийният министър добави, че съществена задача остава " Контур Глобал " да работи на свободния пазар и да се приключи контракта в границите на взаимния интерес .

По мотив на високите цени на електрическата сила за бизнеса, Петкова разяснява, че през юли имаше внезапен скок в цената на нашата борса по отношение на останалите тържища в района .

" В рамките на деня, цената в действителност беше фрапантно по-висока. Тогава персонално сезирах и КЕВР и Комисия за защита на конкуренцията с молба да бъде направена инспекция . Държавата не подкрепя никого. Няма сходни механизми ", сподели Петкова.

Според нея желанието им е да основат подобен либерализиран пазар, който да бъде в полза на потребителите и бизнеса.
 АИКБ желае от Цацаров да проверява пазара на ток за бизнеса Обновена
АИКБ желае от Цацаров да проверява пазара на ток за бизнеса

На срещата бяха Васил Велев, Добрин Иванов, Сотир Цацаров и Иван Гешев

Според Теменужка Петкова не е правилно изказванието на Българска социалистическа партия, че за последните три месеца българските производители заплащат най-високата цена за електрическа енергия в цяла Европа .

" Има междинни цени за месец юли, август, септември . Колегите могат да ги погледнат и да видят защо става въпрос. През август единствено в границите на 4 дни от месеца цените на Българската самостоятелна енергийна борса са били по-високи и то с малко от прилежащите тържища ", сподели енергийният министър.

Относно шпионския скандал с Движение " Русофили " Теменужка Петкова съобщи, че страната ни има доста добър разговор с Русия. Тя е съпредседател на междуправителствената комисия сред България и Русия.

" В региона на енергетиката проблем в нашите двустранни връзки няма ", беше безапелационна Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката съобщи, че България работи интензивно за диверсификация на природния газ . " Една трета от нашето ползване обезпечено е диверсифицирано от идната година ", добави Теменужка Петкова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР