Ден след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов внесе законопроект

...
Ден след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов внесе законопроект
Коментари Харесай

ГЕРБ отговори на Симеонов със свои промени в Закона за хазарта

Ден откакто водачът на НФСБ Валери Симеонов внесе законопроект за всеобщо закриване на казината в страната, ГЕРБ излезе със свои оферти за промени в Закона за хазарта.

Депутатите, отпред с ръководителя на парламентарната група Даниела Дариткова, оферират сегашната Държавна комисия за
хазарта да се трансформира в Държавна организация по хазарта, която да е под шапката на Министерски орган. Така тя към този момент няма да е групов орган, което бе главното опрощение на финансовия министър Владислав Горанов за проспаното по-ниско облагане на хазартните компании на Васил Божков.

Промяната на формата и организацията на работа на сегашната Комисия по
хазарта се налага от установени дефекти и проблеми в работата й, написа в претекстовете на законопроекта. Вносителите показват, че след преструктурирането организацията по хазарта към този момент с ясна конструкция и функционалности ще работи по-бързо, по-ефикасно, по-прозрачно и по-непротиворечиво. 

" С премахването на комисията като групов орган и замяната й като едноличен подобен в лицето на ръководителя на организацията се цели да се обезпечи и персонализиране на отговорността при взимане на решения ", се показва още в претекстовете.

Освен това контролни функционалности по Закона за
хазарта към този момент ще има и Националната организация по приходите. По време на абсурда с несъбраните 700 млн. лева от занижени държавни такси за хазартна активност се откри, че пълномощия по събирането и контрола на тези такси има само Комисията по хазарта.

Със законопроекта се поправят някои недостатъци на правната уредба на хазартните действия, показват вносителите. Например уточни се кой дължи вноски за обществено отговорно държание. Тези вноски към този момент ще се изискват за всеки публикуван лиценз за
хазартна игра. В момента тази вноска се прави от уредника без значение какъв брой лизенза има. Тези вноски постъпват в Министерството на спорта за разнообразни юношески стратегии.

Пространно се разказват ограничения за защита от пристрастяване към
хазарт. Така да вземем за пример на игралните уреди ще се поставят специални предизвестия към играчите, че хазартът е рисков и води до зависимост. Освен това уредниците на игрите ще би трябвало да уведомяват участниците за процедурата за самоограничаване. Тя планува непринудено самоограничаване от игра на хазарт, в случай че лицата са решили, че това им вреди. Те ще може да се обръщат към Агенцията по хазарта с молба да не бъдат допускани до игрални зали. Тези лица ще бъдат включени в специфичен указател и няма да бъдат допускани за избран период в игралните зали.

ГЕРБ предлага и разширение на обсега на хазартните игри, които може да провежда Държавният състезателен тотализатор. Освен обичайните лотарийни игри и
залагания върху случайни събития, залагания, свързани с познаване на обстоятелства, тотото ще може да провежда и игри онлайн в игрално казино. Това щяло да донесе повече доходи за развиването на физическото образование и спорта и повече налози в бюджета, написа в претекстовете.

Законопроектът на ГЕРБ влиза в колизия с крутите ограничения против
хазарта, които предлага съдружният им сътрудник от НФСБ Валери Симеонов. Както към този момент писа " Сега " законопроектът на Сименов планува всеобщо закриване на игралните зали и казина в страната.  Предлага се зали за хазарт да има единствено в петзвездни хотели, в 10-те най-големи български курорта, и към граничните КПП-та. 

" По този метод сами виждате, че ориентираме тези игри на шанса главно към чужденци и към посетители на страната, туристи главно. Това е втората стъпка, която сме ви дали обещание, че ще предприемем против пандемията, наречена
хазартна взаимозависимост ", разяснява пред публицисти през днешния ден Симеонов.

" Успоредно с ковид България продължава да е пострадала от тази болест, както я определя от Световната здравна организация ", съобщи още той.

Предложението му е
казината и игралните зали да бъдат закрити до 2025 г. Става въпрос за 638 обекта, които съгласно водача на НФСБ, поетапно ще бъдат закрити, защото на множеството от тях и лицензиите им изтичат до тогава. 

" Все отново дано да има една отмереност, едно последователно привършване на тези обекти. Да дадем опция и на притежателите, които са създали вложения с милиони, да имат опция да пренасочат бизнеса си в друга посока. Изключително хуманно подхождаме. Обмислили сме всичко. Гледаме да не ощетим който и да било. Просто необикновено елегантни и деликатни сме този път ", сподели още водачът на НФСБ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР