Ден след като КЕВР обяви проект за промени в правилата

...
Ден след като КЕВР обяви проект за промени в правилата
Коментари Харесай

Бизнесът: Готвените промени в търговията за ток са в ущърб на либерализацията на пазара

Ден откакто КЕВР разгласи план за промени в разпоредбите с електрическа енергия пристигнаха и първите реакции от бизнеса. Българската ветроенергийна асоциация и Българската фотоволтаична асоциация дефинираха готвените промени като стъпка в противоположна посока на либерализацията на пазара. Промените, които не разрешават пазарни обединявания сред балансиращите групи от производители, търговци и консуматори на електрическа енергия и оставят покриването на остатъци и дефицит в системата на държавния " Електроенергиен систематичен оператор " (ЕСО) бяха избрани от пазарни участници, че.

“Предложените промени са стъпка в противоположна посока на либерализацията на пазара, тъй като одържавяват свободните пазарни връзки в пазара на балансиращи услуги и концентрират голям финансов запас в държавното енергийно сдружение ЕСО ЕАД, което е причина за неефективност и непрозрачност”, показват асоциациите, сплотяващи компании, производители на ток от слънчеви панели и ветрогенератори.

Те прибавят, че директните последствия ще бъдат увеличение на разноските на потребителите за електрическа сила посредством доста по-високи разноски за балансиране.
Наред с това липсва оценка за въздействието от препоръчаните промени върху пазарните участници, те не са обсъждани с участниците на електроенергийния пазар и заинтригуваните страни – законни организации на потребителите, на производителите на електрическа енергия, търговци и балансиращи групи, а се оферират административно и без ясни експертни претекстове, гласи още позицията.

“Аргументът, че предложенията са антикризисна мярка е неплатежоспособен и подвеждащ, както и изказванието, че в пазарните обединявания се обменя сила за заобикаляне на задължението за продажба на Българската самостоятелна енергийна борса. Неспазването на задължението за наложителна продажба на проведен борсов пазар на целия размер създадена сила (с изключение тази създадена от производители под 500 МВт) е допустимо в групи с присъединяване на консуматори и производители, само че е добре охранявано от правила в Правилата за търговия с електрическа енергия”, считат още двете асоциации.

Не на последно място оттова показват, че предложенията за лишаване свободата на пазарните участници за свободно обединяване за понижаване на разноските за балансиране ще повреди електроенергийния пазар в България и ще изпрати отрицателен сигнал за непредвидимост и неустановеност на капиталовата среда.

" Крайно неприятна регулаторна процедура е в средата на ценовия интервал, от през днешния ден за на следващия ден, да се трансформира регулация, която дефинира средносрочно комерсиалните връзки сред всички участници. Предложените от КЕВР промени в балансиращия пазар ще имат директен отрицателен резултат върху капиталовите планове за създаване на нови централи от възобновими източници, тъй като ще отрази в доста по-високи разноски за балансиране ", се споделя още в позицията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР