Ден след като кабинетът Борисов“ излезе с рамкова позиция за

Ден след като кабинетът Борисов“ излезе с рамкова позиция за ...

Парламентът прекопира правителствената позиция за Северна Македония.


Ден след като кабинетът „Борисов“ излезе с рамкова позиция за условията, при които ще подкрепи евроинтеграцията на Северна Македония и Албания, парламентът гласува собствена декларация. Документът, внесен от депутати на ГЕРБ, БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“, почти не се различава от онзи, който огласи правителството в сряда.

В декларацията се посочва, че България придава ключово значение на отношенията с двете балкански държави и подкрепя едновременното започване на предприсъединителни преговори на ЕС със Скопие и Тирана. В същото време се подчертава, че тази подкрепа „няма да бъде за сметка на изопачаване на исторически събития, документи и артефакти, както и на ролята и възгледите на личности от българската история“.

Затова българският парламент се обръща към властите в Северна Македония с призив да спазят няколко условия. Преди всичко - да се прилага договора за добросъседство, подписан от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев през 2017 г. На следващо място, да не претендират за признаване на „македонско малцинство“, да се придържат към „научно тълкуване на историческите събития“, да се реабилитират репресираните от комунистическа Югославия заради българското им самосъзнание и др. Всичко това се съдържа и в правителствената позиция.

Народното събрание призовава и настоящото българско правителство, както и всяко следващо, „да следят стриктно за изпълнението на условията от настоящата декларация по време на преговорния процес“ със Скопие и Тирана.

Източник: segabg.com